Indland

En hånd i ryggen og millioner til pårørende

Med de 60 mio. kr. følger en forpligtelse til kommunerne om at formulere en pårørendepolitik.

John Dessaur kommer to gange om dagen på det plejehjem, hvor hans hjerneskadede kone bor. Foto: Sofia Busk

»Dejligt – det er der brug for.«

Sådan lyder den spontane reaktion fra John Dessaur på, at regeringen vil afsætte 60 mio. kr. årligt til at understøtte de pårørendes indsats over for ældre og syge. Selv bruger han dagligt mange timer på at hjælpe sin hjerneskadede kone, Dorrit Dessaur, og han lægger ikke skjul på, at det ofte har været en ensom færd at finde rundt i systemet.

Netop sliddet – og nedslidningen – af pårørende er ældreminister Thyra Franks (LA) fokus, når hun i finanslovsforslaget for 2018 har 60 mio. kr. årligt til øget støtte og hjælp til pårørende.

Værdighedspolitik

Det sjette ben

  • Støtten til pårørende skal fremover skrives ind i de kommunale værdighedspolitikker som et sjette punkt. I forvejen skal kommunerne forholde sig til følgende punkter:
  • Livskvalitet
  • Selvbestemmelse
  • Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
  • Mad og ernæring
  • En værdig død

»De pårørende er de vigtigste samarbejdspartnere for de ansatte i ældresektoren, og det er vigtigt, at de bliver mødt og set som sådan. Ellers risikerer vi, at de knokler sig selv helt i stykker i ønsket om at hjælpe en gammel og syg mor, far eller ægtefælle. Og så står vi med to syge,« siger hun, der foreslår, at kommunerne bruger pengene til at ansatte pårørendekoordinatorer.

Disse koordinatorer kan hjælpe med at besvare de pårørendes konkrete spørgsmål, tage initiativ til at etablere kurser og dermed danne grundlag for nye netværk mellem pårørende, siger ministeren.

Pengene, som ifølge forslaget skal lægges på bloktilskuddet, følges af en forpligtelse til, at den enkelte kommune formulerer en pårørendepolitik – det bliver ganske enkelt et krav, at den etablerede værdighedspolitik, som skal drøftes og vedtages lokalt hvert fjerde år, i fremtiden også indeholder kommunens tilbud til de pårørende.

Dansk Folkeparti er klar til at agere flertal bag forslaget, om end partiets ældreordfører, Jeppe Jakobsen, ikke er imponeret over beløbets størrelse.

»Men det hejser et lille og nødvendigt flag om nødvendigheden af at støtte de pårørende. For det er en stor udfordring og hård situation at være pårørende til en svækket ældre,« siger han.

Hurtigt på banen

I Ældre Sagen kalder seniorkonsulent Marie Lilja Jensen på de ældre og deres pårørendes vegne udspillet for et »rigtigt godt initiativ«, og her tænker hun naturligvis på de ekstra millioner.

»Men måske især på, at det nu bliver en national forpligtelse at tænke de pårørende ind i ældrepolitikken. Den enkelte kommune bliver nødt til at forholde sig konkret til, hvordan pårørende støttes i lige bestemt deres kommune, og det er ikke længere nok at begrænse indsatsen til et bestemt plejehjem eller en enkelt diagnose,« siger hun.

Med John Dessaurs positive modtagelse følger også et godt råd:

»Læg indsatsen så hurtigt som muligt, for det er især i starten, at man som pårørende er rundt på gulvet og har brug for hjælp og råd.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her