Indland

Udlandsdanskere får alligevel lov til at beholde ægtefæller i Danmark

Udlændingenævnet har i en række sager omgjort Udlændingestyrelsens afslag.

Uffe Hellsten vendte i fjor hjem til Vodskov med sin amerikanske hustru Quynh Doan og parrets børn Mia og Tor. Efter et påbud om at forlade landet får Quynh Doan nu alligevel lov at blive. Arkivfoto: Gregers Tycho

Astrofysiker Uffe Hellsten må alligevel gerne beholde sin højtuddannede amerikanske hustru og mor til parrets to børn i Danmark.

Jyllands-Posten fortalte i april om parret, der som det første blev ramt af bortfaldet af den såkaldte 26-årsregel. Amerikanske Quynh Doan fik besked på straks at forlade landet, men det blev sat i bero under klagesagen i Udlændingenævnet.

Nu har nævnet omgjort afslaget fra Udlændingestyrelsen.

Udlandsdanskere

26-årsreglen

  • For at få familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle, der ikke er EU-borger, skal parrets samlede tilknytning være større til Danmark end til et andet land.
  • 26-årsreglen betød, at myndighederne så bort fra tilknytningskravet for personer, der havde boet i Danmark i flere end 26 år eller haft dansk statsborgerskab i mindst 26 år, hvilket var en fordel for udlandsdanskere.
  • Siden en dom ved Menneskerettighedsdomstolen i fjor har myndighederne dog undladt at bruge 26-årsreglen. I maj i år fjernede et flertal i Folketinget formelt set 26-årsreglen fra udlændingeloven.

Uffe Hellsten er lettet over, at familien ikke længere skal bekymre sig om, hvorvidt det er nødvendigt at flytte til udlandet for at blive sammen. Formelt set skal de blot stille en bankgaranti for at få opholdstilladelsen.

»Nu må vi til at leve vores liv og se fremad, selv om det ikke kan nægtes, at hele historien har tæret på kræfterne og i nogen grad har ændret det billede, jeg havde af mit fædreland, da jeg flyttede tilbage for 15 måneder siden,« siger han, der i maj 2016 returnerede til Danmark efter 20 år i USA.

Udover Uffe Hellsten og Quynh Doan har syv andre hjemvendte udlandsdanskere fået medhold i lignende sager, oplyser Michael Lohmann Kjærgaard, sekretariatschef for Udlændingenævnet.

Sagerne har ifølge ham det til fælles, at alle klagerne havde en berettiget forventning om, at 26-årsreglen stadig gjaldt. Reglen havde været en fordel for ikke mindst udlandsdanskere med lange udlandsophold, fordi de kunne slippe for at blive målt på det såkaldte tilknytningskrav, hvis de ville hjem med en udenlandsk ægtefælle og havde været danske statsborgere i mindst 26 år.

Regeringen rettede ind

I slutningen af juni i fjor kendte Menneskerettighedsdomstolen imidlertid 26-årsreglen for diskriminerende. Regeringen rettede ind og sagde, at myndighederne straks skulle se bort fra den og dermed måle alle på tilknytningskravet.

I Uffe Hellstens sag lagde Udlændingestyrelsen vægt på, at parret pga. Uffe Hellstens langvarige ophold i USA samlet set havde en større tilknytning til USA end Danmark.

Men tilknytningskravet skulle altså slet ikke være stillet. Da Uffe Hellsten og Quynh Doan tog beslutningen om at sælge alt i San Francisco og den 1. maj 2016 overtog et hus i Vodskov, gjaldt 26-årsreglen stadig.

»I alle otte sager har borgerne haft berettigede forventninger om, at det var det gamle regelsæt, der gjaldt, og det har de indrettet sig efter. Derfor skal tilknytningskravet ikke stilles,« forklarer Michael Lohmann Kjærgaard.

Han understreger, at der er tale om undtagelser til hovedreglen om, at tilknytningskravet nu gælder alle.

Det vil afhænge af en konkret vurdering af den enkelte sag, om flere vil kunne få omgjort et afslag. Aktuelt var der kun de otte verserende sager i nævnet, men sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen er lang, og derfor kan der komme flere klager, hvor ansøgeren på ansøgningstidspunktet troede, at 26-årsreglen gjaldt.

Hjælper ikke nye ansøgere

Det var først i maj i år, at Folketinget formelt skrev 26-årsreglen ud af loven.

Fremtidige ansøgere skal under alle omstændigheder leve op til tilknytningskravet, så afgørelserne i Udlændingenævnet hjælper ikke dem. Foreningen Danes Worldwide har vurderet, at op mod 10.000 udlandsdanskere risikerer at komme i klemme pga. bortfaldet af 26-årsreglen.

Regeringen åbnede en kattelem ved at gøre undtagelser for højtlønnede, der kan leve op til beløbsordningen, men det hjælper ikke bl.a. selvstændige, pensionister og lavere lønnede grupper. I stedet har regeringen varslet en modernisering af familiesammenføringsreglerne, der skal træde i kraft i juli 2018, og som skal sigte mod at hjælpe flere af udlandsdanskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her