*

Indland

Studerende er gået på gaden: Stop nedskæringer

Uddannelserne kan godt spare, uden at det går ud over undervisningskvaliteten, mener regeringsparti.

Foto: Morten Lau-Nielsen

Elever, studerende og undervisere indtager torsdag landets største byer ved en række demonstrationer mod besparelser på alle landets uddannelser.

Ifølge politiets skøn er omtrent 2500 demonstranter mødt op på Nytorv i København.

- De massive nedskæringer, vi ser på uddannelsesområdet, er med til at forringe kvaliteten i uddannelserne, sagde Emilie Haug Rasch, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, ved demonstrationen.

Demonstranterne gentog kampråbet:

- Vi er Danmarks fremtid, vi vil ikke skæres ned.

I løbet af dagen har studerende nedlagt undervisningen på enkelte gymnasier rundt omkring i landet.

I Aarhus skønner politiet, at cirka 300 demonstranter er mødt op, og i Odense er cirka 500 studerende og elever mødt op.

40 foreninger og fagforbund står bag Uddannelsesalliancen, der for tredje år i træk demonstrerer mod nedskæringer på uddannelserne. Ifølge alliancens optællinger er der samlet 6500 demonstranter i København, 2000 i Aarhus, 1000 i Odense, 500 i Rønne og 250 i Aalborg.

Ifølge Uddannelsesalliancen står gymnasier, erhvervsskoler, universiteter og andre uddannelser over for nedskæringer på knap 15 milliarder kroner frem mod 2021.

Særligt det omstridte omprioriteringsbidrag har fået en del kritik med på vejen fra de studerende. Ordningen betyder, at uddannelserne bliver beskåret med to procent om året.

Lars Løkke Rasmussen understregede i sin åbningstale til Folketinget imidlertid, at der bliver brugt flere penge på uddannelse end nogensinde.

Det er også rigtigt, men ifølge Uddannelsesalliancen er problemet, at der bliver brugt færre penge per elev.

Her får de støtte af tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tænketanken har regnet sig frem til, at besparelserne i 2018 bliver op imod 6000 kroner for hver gymnasieelev sammenlignet med 2015.

På erhvervsskoler er besparelserne omtrent på 4000 kroner per elev, og på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier ligger tallet lidt lavere.

I regeringspartiet Liberal Alliance mener man, at uddannelserne godt kan spare, uden at det går ud over forskning og undervisning.

- Overalt i den private sektor er man vant til at kigge kritisk på sin produktivitet og forbedre den. Der er offentlige ledere måske ikke vant til at se på produktiviteten på samme måde, siger uddannelsesordfører Henrik Dahl (LA).

Han mener blandt andet, at universiteterne kan spare på bygninger og administrativt personale.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Den nationale sprogstrategi er en tynd kop te
Helene Caprani, medlem af GL’s hovedbestyrelse
Det er besynderligt, at regeringen lancerer en sprogstrategi, samtidig med at nedskæringerne i uddannelsessektoren begrænser eller lukker sproguddannelserne.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her