*

Indland

Forsøg: Nu skal skizofrene behandles uden medicin

Politikerne har taget munden for fuld, mener en ledende psykiatrisk overlæge.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Når patienter, der lider af skizofreni, kæmper med vrangforestillinger og psykoser, bliver de som oftest behandlet med antipsykotisk medicin. Men bivirkningerne ved medicinen er mange og voldsomme. Muskelkramper, ekstrem træthed og overvægt er nogle af de mest almindelige, som gør det svært for patienterne at leve et normalt liv med medicinen.

Stor undersøgelse: Mange med skizofreni klarer sig uden medicin

Nu vil Region Hovedstaden eksperimentere med et psykiatrisk afsnit, hvor skizofrene patienter kan komme i behandling helt uden medicin. Regionen har modtaget midlerne som et led i kampen om at nedsætte brugen af antipsykotisk medicin.

Psykiatrisk Center Glostrup er udvalgt til at gennemføre forsøget, og overlæge Jimmi Nielsen hilser eksperimentet velkommen. Han mener dog ikke, at det er muligt helt at undvære den antipsykotiske medicin.

»Politikerne har nok taget munden lidt for fuld, når de efterspørger en afdeling helt uden medicin. Men der er patienter, der kan klare sig med mindre medicin, end de får og også nogle, der kan klare sig uden, det er jeg ikke i tvivl om.«

Stine Brix og Özlem Cekic: Psykisk sundhed skal øverst på den politiske dagsorden

Det handler i lægefaglige sammenhænge mest om, hvor store doser medicin, man skal give og over hvor lang tid. Nøglen er at finde nogle mere individuelle løsninger og finde ud af, hvilke patienter, der kan klare sig med mindre medicin, mener Jimmi Nielsen.

»Hvis der er mange, der kan reduceres i medicin, så er der jo noget, der kunne tyde på, at vi generelt behandler med for store doser medicin,« siger han.

Er det ikke farligt at tage medicinen fra patienter med svære psykoser? 

»Jo meget. Det er også derfor, vi er glade for at få ressourcer til at prøve det af i nogle kontrollerede rammer.«

Overlæge på afdeling for psykoser på Aarhus Universitetshospital i Risskov, Signe Dolmer, mener, at det bør være en generel opgave i hele sundhedsvæsnet at medicinere så lidt som muligt.

Debat: Psykiatrisk medicin kan ikke stå alene

Hun er en del af forskningsprojektet TAILOR, der undersøger effekten af udtrapning af antipsykotisk medicin, og hun understreger, at det især er vigtig at medicinere mindre, når man behandler skizofreni og psykoser, da det ofte rammer meget tidligt i livet, og patienterne er derfor udsat for den stærke medicin i mange år.

»Det ville være dejligt, hvis der var flere, der fik mulighed for at deltage i projekter som det her. Det kunne med fordel ske på tværs af sektorer, da sociale forhold, beskæftigelse og uddannelse for mange patienter er centrale elementer i personlig behandling, herunder også medicinreduktion,« siger hun.

Rekordmange medicineres med tvang i psykiatrien

Målet med projektet er, at minimun 50 procent af de patienter der deltager skal reduceres 50 procent eller mere i antipsykotisk medicin. Projektet forventes igangsat d. 1. december 2017 og skal løbe frem til d. 31. marts 2020.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her