Indland

Ny undersøgelse: Tre ud af 10 danskere har været udsat for seksuel krænkelse

Langt størstedelen af de danskere, der i løbet af deres liv er blevet tvunget til sex, er kvinder.

Nedsættende seksuelle tilråb på gaden, deling af intime billeder på sociale medier samt uønsket befamling, voldtægt og voldtægtsforsøg.

Tre ud af 10 danskere har mindst en gang i deres liv været udsat for seksuelle krænkelser. Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet af en forskergruppe fra Aalborg Universitet (AAU) og Københavns Universitet (KU).

»Samlet set giver undersøgelsen et unikt billede af, hvordan seksuelle overgreb opstår, hvilke typer af overgreb der finder sted, og hvilke adfærdsmønstre de er forbundet med,« siger Marie Bruvik Heinskou, lektor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU, og leder af forskningsgruppen bag undersøgelsen.

Ifølge undersøgelsen har 6 pct. af danskerne prøvet at blive tvunget til sex, ligesom 4 pct. af danskerne har været udsat for forsøg på tvungen sex.

Med 84 pct. er langt størstedelen af ofrene kvinder, mens de resterende 16 pct. af overgrebene bliver begået mod mænd.

Voldtægtsoffer og gerningsmand kender oftest hinanden

Undersøgelsen, der er finansieret af Det Kriminalpræventive Råd, viser desuden, at langt de fleste voldtægtsofre kender gerningsmanden i forvejen. I blot 16 pct. af tilfældene er gerningsmandens altså fremmed for ofret.

»Et markant resultat i undersøgelsen er, at relationen til gerningspersonen har betydning for, om offeret oplevede situationen som kriminel. Det vil sige, at offeret er mindre tilbøjelig til at opleve situationen som kriminel, når gerningsmanden er en partner frem for en fremmed,« siger lektor Marie Bruvik Heinskou og fortsætter:

»Vi mener derfor, at dette fund kan være én af hovedårsagerne til det store mørketal for seksuelle overgreb, hvor overgrebet ikke meldes til politiet, eftersom så mange kender hinanden.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her