*

Indland

Forbudt og stærkt allergifremkaldende parfumestof må blive i butikkerne i årevis

Forbrugerrådet Tænk Kemi er kritisk over for, at det skal tage fire år at udfase et stærkt allergifremkaldende stof, som netop er blevet forbudt i EU.

Et allergifremkaldende parfumestof er netop blevet forbudt af EU-Kommissionen, men der går fire år før det er væk fra hylderne i Danmark. Arkivfoto

Selv om et stærkt allergifremkaldende stof netop er blevet forbudt i kosmetik og personlige plejeprodukter i EU, risikerer danske forbrugere fortsat at købe shampoo, creme og deodoranter med stoffet i, og sådan vil det være de næste fire år.

Det er den frist, som EU-Kommissionen har givet branchen til, at stoffet skal være væk fra hylderne. Producenterne har fået to år til at udfase det fra produktionen, og derefter har butikkerne to år til at få solgt de sidste produkter med stoffet.

I Forbrugerrådet Tænk Kemi har man svært ved at forstå, at det skal tage så lang tid. Projektchef Claus Jørgensen mener, at man ikke tager forbrugerbeskyttelsen seriøst, når man giver fire års udfasning til producenter og forhandlere:

»I fire år skal forbrugerne altså fortsat udsættes for et stof, som EU-Kommissionen anser for at være en potentiel risiko for menneskers sundhed. Hvis den mener, at stoffet er problematisk, så lad os få det forbudt nu.«
Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi

»I fire år skal forbrugerne altså fortsat udsættes for et stof, som EU-Kommissionen anser for at være en potentiel risiko for menneskers sundhed. Hvis den mener, at stoffet er problematisk, så lad os få det forbudt nu.«

Fire år i overkanten

Stoffet hedder HICC, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Det findes ifølge en opgørelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi i mindst 500 personlige produkter i Danmark.

Ifølge Astma og Allergiforbundet er forekomsten af parfumeallergi steget markant de seneste år. Når man først har fået parfumeallergi, slipper man ikke af med det, og man risikerer også at blive mere sensitiv over for andre stoffer i parfume. Symptomerne kan være alt fra let rødmen til kløe og voldsom eksem.

Parfumestoffet HICC er et af de 26 særligt problematiske stoffer, som producenterne har skullet deklarere på plejeprodukter. Det er også et af de stoffer, som har udløst flest registreringer af nye allergitilfælde.

»Når EU ikke går ud og forlanger et øjeblikkeligt forbud, er det fordi, man ikke mener, at faren er akut, men på den anden side er det et stof, som vi har haft fokus på 10 år og som hyppigst giver allergi. Derfor er fire år lige i overkanten. Da ftalater blev forbudt i legetøj, fik branchen seks måneder til at fjerne det fra markedet,« siger Claus Jørgensen.

Tjek kemiluppen

Brancheforeningerne SPT (Sæbe, Parfume og Tekniske/Kemiske Artikler) og Dansk Vask-, Kosmetik og Husholdningsindustri (VKH) erklærer begge, at de støtter forbuddet mod at bruge HICC i kosmetik og personlige plejeprodukter. De danske producenter, der er medlem af VKH, har besluttet at udfase produktet så hurtigt som overhovedet muligt. Udfasningen fra produktionen vil ifølge Henrik Karup Jørgensen, formand i VKH, ske i løbet af 6-12 måneder.

Der er også nogle af SPT’s medlemmer, som allerede har udfaset HICC, mens andre stadig anvender det.

»Det kræver noget at få lavet sine recepter om, lave nye sikkerhedsvurderinger og omstille sit produktionsapparat. Jeg kan ikke sige, om det lige er rimeligt, at tidsfristen skal være så lang, når det gælder dette stof, men der kan være andre stoffer, som er svære at finde alternativer til,« siger adm. direktør Helle Fabiansen, SPT.

Claus Jørgensens råd er, at man tjekker sine produkter med appen Kemiluppen. Her kan man se, om de indeholder HICC. Hvis man vælger produkter med allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified, undgår man HICC.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her