*

Indland

»Vi må advare om de risici, der er, for at en nål punkterer en eller begge lunger«

Styrelsen for Patientsikkerhed advarer nu om, at det kan være livsfarligt med akupunktur på brystkassen.

Inge Møllehave mistede sin mand, Erling Møllehave, efter at han havde modtaget en akupunkturbehandling, der havde punkteret hans lunge. Foto: Gregers Tycho

Erling Møllehave døde den 13. juli, da hans lunger klappede sammen efter akupunkturbehandling med nålestik i brystet hos en alternativ behandler i Holbæk. Yderligere tre danske patienter – heraf to mindreårige – har inden for det seneste års tid fået punkteret deres lunger efter akupunkturbehandling i brystet. De overlevede, fordi de, da de fik det dårligt efter behandlingen, søgte lægehjælp i tide.

Sagerne får nu Styrelsen for Patientsikkerhed til at advare mod behandlingsformen, som bl.a. bruges til at dulme smerter samt hikke og stakåndethed hos kræftpatienter.

»Sagerne viser, at det potentielt er livsfarligt, hvis man ikke passer på ved akupunkturbehandling på brystkassen. Det er så alvorligt, at vi må advare om de risici, der er for, at en nål punkterer en eller begge lunger, så de klapper sammen,« siger Karsten Bech, overlæge og sektionschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sagerne viser, at det potentielt er livsfarligt, hvis man ikke passer på ved akupunkturbehandling på brystkassen.
Karsten Bech, overlæge og sektionschef

I to af de fire sager har styrelsen nu sat to fysioterapeuter under skærpet tilsyn og forbudt dem at foretage brystakupunktur uden, der er en læge til stede. Men styrelsen kan ikke reagere på tilsvarende vis over for en alternativ behandler fra Holbæk og en massør fra Herlev. Da de ikke er autoriserede sundhedspersoner, er de ikke underlagt styrelsens tilsyn og sanktionsmuligheder.

Overlæge på Vejle Sygehus Jan Lindebjerg og Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab kritiserer det manglende tilsyn, og at det alene er op til de alternative behandleres brancheforeninger at føre kontrol og behandle klagesager.

»Brancheforeningerne kan ikke sikre reel forbrugerbeskyttelse og patientsikkerhed,« siger Jan Lindebjerg, som også mener, at kun læger bør have tilladelse til at udføre brystakupunktur.

Praktiserende Akupunktørers formand, Henrik Reinholdt, afviser, at der er brug for tilsyn. Foreningens medlemmer har gennemgået mere akupunkturuddannelse end myndighedernes minimumskrav, påpeger han.

På grund af den manglende mulighed for selv at gribe ind over for den alternative behandler og massøren har styrelsen i stedet politianmeldt de to.

Det er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tilfreds med. Hun kalder de fire sager »dybt tragiske«.

»Jeg vil nu høre Styrelsen for Patientsikkerhed, om de er udtryk for en mere generel problemstilling«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bundsgaard valgte at klage i stedet for at bage
Den aarhusianske borgmester var lørdag stærkt kritisk overfor Trafikstyrelsen. Styrelsen afviser kritikken, og oplyser i samme ombæring, at man onsdag forventer at give Letbanen tilladelse til at køre med passagerer, hvis Aarhus Letbane lever op til de nødvendige vilkår. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her