Indland

»Kære dagbog...«: Tusindvis af danskere har bidraget til Nationalmuseets indsamling

For 25 år siden indsendte over 51.000 danskere en dagbog ved en lignende indsamling.

Med indsamlingen af dagbøger ønsker Nationalmuseet at danskerne vil bidrage til at tegne billedet af hverdagen i Danmark anno 2017. Foto: Maria Fonfara

Hvad lavede du den 6. september i år?

Det spørgsmål anslås det, at 7.000 danskere har besvaret og nedskrevet i dagbøger, som efterfølgende er blevet sendt ind til Nationalmuseet i forbindelse med en stor indsamling.

»Det er et rigtig, rigtig pænt antal. Når vi laver mindre indsamlinger får vi som regel 2.-3.000 bidrag,« siger seniorforsker på Nationalmuseet Lykke Pedersen, der har ledet projektet med indsamling af dagbøger.

Senest Nationalmuseet lavede en lignende indsamling af danskernes dagbøger var for 25 år siden. Her opfordrede museet i samarbejde med Danmarks Radio danskerne til at skrive dagbog den 2. september 1992. Over 51.000 dagbøger blev dengang indsamlet.

Dette års indsamling sluttede fredag. Indtil videre har museet altså modtaget i omegnen af 7.000 bidrag, men tallet forventes at stige, eftersom flere af bidragene, der skulle uploades digitalt, rummer flere dagbøger i en. Desuden har museet også modtaget omkring 500 bidrag pr. post.

»Det giver selvfølgelig noget ekstra arbejde for os, i og med at vi skal lægge dem ind digitalt. Det samlede antal bidrag forventer vi dog bliver noget højere end 7.000 i sidste ende. Der kommer nok en del her i slutspurten,« fortæller Lykke Petersen.

Danskerne skal skrive dagbøger igen

At det i år er markant færre dagbogsbidrag, som Nationalmuseet har modtaget, skyldes ifølge Lykke Pedersen formentlig, at der i dag er et helt andet mediebrug, end det var tilfældet for 25 år siden.

»Antallet af bidrag i 1992 er åbenbart helt usandsynligt højt. Mens det dengang havde karakter af et folkeprojekt, så er der nok mange, der ikke har registreret, at vi har haft lavet indsamlingen i år,« siger hun og tilføjer:

»Derudover er der i dag så mange platforme, hvor du kan fremstille dig selv på. Facebook, Snapchat og Instagram og så videre. Det har nok ikke den samme umiddelbare appel, at man er noget særligt, og at det, man fortæller, har den samme klang som for 25 år siden.«

Handler det i virkeligheden om, at I har været for dårlige til at oplyse om indsamlingen?

»Vi kunne selvfølgelig have gjort noget mere og have målrettet og henvendt os til særlige grupper og sat større kampagner i gang. Omvendt har vi ikke mandskab til at gøre som for 25 år siden, hvor vi var det dobbelte antal medarbejdere. Derfor har vi været nødt til at gå den digitale vej for at samle ind, men jeg vil ikke sige, at det er nogen fiasko, at vi ikke kommer op på 51.000,« siger Lykke Pedersen.

I løbet af de næste par måneder vil Nationalmuseet registrere og bearbejde de mange dagbogsbidrag. Efterfølgende vil man i forbindelse med et større forskningsprojekt sammenligne dagbøgerne fra 1992 med dette års dagbøger.

»Det bliver spændende at se, hvor tydelig overgangen fra analog til det digitale har været. For 25 år siden var det de færreste, der havde mobiltelefoner eller var på internettet. Der er sket rigtig meget med, hvordan hele hverdagen er organiseret,« siger Lykke Pedersen.

I løbet af indsamlingen, der startede den 6. september og altså slutter fredag, den 29. september, er det særligt danskere mellem 18 og 30 år, som har bidraget. Derudover har en del danskere over 50 år bidraget, fortæller Lykke Pedersen.

Danskerne har desuden som noget nyt i år haft mulighed for at sende billeder og videoer ind sammen med deres dagbogsbidrag.

»Vi er rigtig glade for at have fået disse bidrag også. Der er blandt andet blevet indsendt billeder af køleskabe, arbejdspladser og sågar folks morgenmad,« siger Lykke Pedersen.

I videoen nedenfor fortæller en række personer herunder Uffe Ellemann-Jensen om, hvorfor de skriver eller har skrevet i dagbøger.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her