*

Indland

59 pct. flere p-afgifter på tre år

Aarhus er en af de kommunerne, der har skruet mest op for uddelingen af p-afgifter.

Mange kommuner har skruet voldsomt op for parkeringsbøderne. I Aarhus er indtægterne steget med 59 pct. på tre år. Arkivfoto: Jan Dagø

Mange kommuner har skruet kraftigt op for betalingen for at parkere – og især for at parkere ulovligt.

På landsplan er kommunernes p-indtægter på 10 år vokset med 41 pct. til godt 900 mio. kr. i år. Knap en tredjedel kommer fra p-afgifter.

Det er en ekstra skat på bilisterne, når p-bøder i en kommune som Aarhus på tre år stiger fra 15 til 25 mio. kr.
Dennis Lange, juridisk konsulent, FDM

F.eks. i Aarhus er indtægterne fra p-afgifter de seneste tre år vokset med 59 pct. fra 15 til 25 mio. kr. om året – bl.a. fordi man har ansat seks ekstra p-vagter – mens p-afgifterne i Esbjerg i samme periode er mere end firdoblet.

Udviklingen vækker bekymring hos bilejernes organisation, FDM.

»Det er en ekstra skat til bilisterne, når p-afgifter i en kommune som Aarhus på tre år stiger fra 15,9 til 25,3 mio. kr. Det er meget belejligt, at penge fra at regulere trafikken går ned i kommunekassen,« mener juridisk konsulent i FDM Dennis Lange.

Det er man dog ikke enig i hos kommunernes forening, KL.

»De fleste kommuner bruger p-afgifter og p-betaling til at regulere trafikken – ikke til at få flere penge i kommunekassen,« siger formanden for KL’s teknik- og miljøudvalg, Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

Han mener ikke, at der mangler p-pladser i kommunerne, men det kniber med at få borgerne til at betale for at bruge dem.

»Der er meget forskellige behov. Behovet for at regulere trafikken og parkeringen er større i Aarhus midtby end i Ikast. Til gengæld kan vi se, at der er for mange, der parkerer ulovligt. Samtidig er der kommet flere biler.«

Transportordfører Villum Christensen (LA) er kritisk over for udviklingen:

»Det er ved at udvikle sig til en pengemaskine ligesom politiets fotovogne. Det viser, at hver gang en politiker får mulighed for det, bliver der hevet endnu flere penge op af borgernes lommer.«

Kommunerne skal aflevere halvdelen af pengene fra p-afgifter til staten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?
Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her