Indland

Minister lægger »hånden på den brændende kogeplade« for færre regler

Sophie Løhde (V) lægger op til den store rengøring i regeljunglen.

Innovationsminister Sophie Løhde beder borgere og alle andre finde de mest umulige regler frem og sende dem til hende. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Farvel til tre gamle regler – goddag til fem nye.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er godt klar over, at hendes målsætning om at få ryddet op i regelbunken ikke har den bedste historik, men til gengæld adskillige fejlslagne forsøg bag sig.

»Tidligere regeringer i forskellige farver har nærmest i hele min levetid haft ambitionen om at få forenklet – uden den store succes. Men nu lægger jeg hånden på den brændende kogeplade i et ærligt forsøg på at få ryddet op. Lykkes det ikke denne gang, må vi holde op med at bruge bureaukratiet som undskyldning for alle ulykker,« siger hun, der har forsøgt at skabe solid rykdækning til projektet i form af partnerskaber med en række organisationer – kommuneforeningen KL, Danske Regioner og fagforeninger som f.eks. Foa og Dansk Sygeplejeråd.

Vi har prøvet at rydde op tidligere, men jeg er mere optimistisk denne gang, fordi ønsket om at gå til reglerne med en græsslåmaskine – eller måske ligefrem en buskrydder – er mere bredt funderet end tidligere.
Jacob Bundsgaard (S), næstformand i KL og borgmester i Aarhus

For borgerne vil et af de mere synlige initiativer være en særlig mailboks i ministeriet, som fra 1. oktober og året ud modtager meldinger om umulige og unødvendige regler. Samtidig er der sat en kulegravning i gang af reglerne på ældre- og dagtilbudsområdet, ligesom reglerne på beskæftigelsesområdet også får et grundigt eftersyn.

Debat: Tænketank har ikke tænkt sig om

Oprydning med buskrydder

»Når jeg tror på, at det lykkes denne gang, skyldes det, at vi går et spadestik eller flere dybere for at få identificeret, hvor de problematiske regler er,« siger hun, der samtidig erkender, at det kræver en ændret adfærd både hos politikere og borgere, hvis regelbunken skal slankes.

»Politikere på alle niveauer må gribe i egen barm og undlade at gribe til nye regler for at vise handlekraft og løse et problem, der kan klares på anden måde,« siger hun og får medvind fra KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus.

»Vi har prøvet at rydde op tidligere, men jeg er mere optimistisk denne gang, fordi ønsket om at gå til reglerne med en græsslåmaskine – eller måske ligefrem en buskrydder – er mere bredt funderet end tidligere. Men det er kommet for vidt med reglerne, når socialrådgiverne bruger hovedparten af deres tid på papirarbejde,« siger han og understreger, at oprydningens færre regler samtidig betyder mindre kontrol.

Greve og Horsens skal beskære kommunalt bureaukrati

Tudetossede

»Folketinget og vi i kommunerne skal indstille os på at afgive noget kontrol og indføre noget mere tillid, og vi må også acceptere, at der kan opstå fejl, når der ikke er regler til at regulere alt til mindste detalje,« siger han.

De mange regler og krav om dokumentation på ældreområdet trænger i den grad til et eftersyn, fastslår næstformand i Foa, Karen Stæhr, og derfor hilser hun initiativet velkommen.

»Det er positivt med en nuanceret tilgang til oprydningen, for nogle krav til faglig dokumentation er tudetossede, mens andre dokumentationskrav er med til at sikre en bedre kvalitet og i sidste ende en beskyttelse af både medarbejdere og borgere, fordi man har en mulighed for at gå tilbage i en konkret sag og se, hvad der er sket undervejs,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Tænketank har ikke tænkt sig om
Sophie Løhde, innovationsminister (V)
Tænketanken Cevea har på ingen måde sat sig ind i, hvordan regeringen arbejder med at skabe en offentlig sektor, der hænger bedre sammen.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her