Afdød kræftpatient fik ikke behandling i tide: Nu undskylder politiker
Den pensionerede skolelærer Allan Riise døde af kræft i bugspytkirtlen i august.
I august døde den 72-årige Allan Riise.
Han skulle have været opereret for sin bugspytkirtelkræft inden for fristen på to uger, men det skete ikke, og sagen skabte debat om Region Hovedstadens og de øvrige regioners udfordringer med at overholde de lovbestemte ventetider.
Forløbet har nu fået regionsrådsformand i Region Hovestaden, Sophie Hæstorp Andersen, til - på vegne af regionen - at bringe en undskyldning til den afdøde i et debatindlæg i Politiken.
»Alt dette vil ikke bringe Allan Riise tilbage. Men som jeg også skrev til Rasmus Rindom Riise, søn af Allan Riise, i sidste uge, skal han vide, jeg tager hans fars død alvorligt og hans sidste ønske om, at det, han oplevede, ikke må ske for andre,« skriver politikeren.
Allan Riise fik konstateret kræft i maj, men den første ledige operationstid lå først fem uger længere fremme. På det tidspunkt havde kræften spredt sig så meget, at lægerne ikke kunne operere ham.
Samme dag, som den pensionerede skolelærer døde, den 17. august, udsendte Sundhedsministeriet en pressemeddelelse, hvor det lød, at der de seneste måneder havde været en række bekymrende indberetninger fra regionerne - ikke mindst fra Region Hovedstaden - om overskridelser af ventetiderne.
Sundhedsministeren har i den forbindelse iværksat en skærpet indberetningspligt hvor regionerne frem mod jul – udover at indberette overskridelser af de maksimale ventetider – også skal indberette, hvor mange patienter, der selv har valgt at vente længere for at afdække et eventuelt mørketal.
Efter Allan Riis' sag blev et flertal af partierne i regionsrådet i hovedstaden torsdag enige om at tilføre 50 mio. kr. til regionens hospitaler for at nedbringe ventetiderne, skriver Politiken.
Heraf skal et engangsbeløb på 15 mio. kr. bruges på at afvikle for lange ventelister. Ifølge avisen har ventetiden på operationer for kræft i bugspytkirtlen siden december ligget på fire til syv uger.