*

Indland

Barnløse danskere underskriver kontrakt med rugemødre i Sverige

For et år siden blev det i Sverige lovligt at opsøge en rugemor. Derfor drager danskere nu over Øresundsbroen for at få hjælp.

Foto: Kim Nielsen

I Sverige blev det sidste år lovligt at kontakte og bruge en rugemor i udlandet. Det har fået barnløse danskere til at søge over på den anden side af Øresundet, da det er ulovligt her i landet.

»De første fire danske kontrakter er nu underskrevet. Og to mere er på vej,« lyder det fra Mikkel Raahede, der er afdelingsleder hos Tammuz Nordic Surrogacy i Malmø.

Virksomheden Tammuz Nordic Surrogacy formidler kontakten mellem barnløse og rugemødre. I juni sidste år åbnede de deres første afdeling i Stockholm. Et halvt år senere åbnede de så endnu en afdeling i Malmø for danskerne.

»Vi oplever en stor interesse fra danskerne. Den øgede synlighed, der har været på emnet hen over de sidste tre års tid, har været med til at flytte folks holdning til emnet. Det er blevet mindre etisk rodet, og surrogacy fremstår nu som en reel løsning for flere danske barnløse par,« fortæller Mikkel Raahede, der selv har tre børn fra en rugemor.

I Danmark er det ulovligt at betale en rugemor. Det er ligeledes ulovligt at kontakte en rugemor i udlandet, mens man har fødderne plantet på dansk jord. Med den nye afdeling i Sverige, bliver det altså væsentligt lettere for danskerne at opsøge en rugemor.

»Antallet af danskere, der benytter en rugemor, er stigende. Bare i 2017 er der hver måned kommet to til tre børn hjem til Danmark født af en rugemor i udlandet. Og det er bare dem, jeg kender til. Der er uden tvivl flere,« fortæller Mikkel Raahede.

Mikkel Raahede er også formand for den danske organisation DARE, som kæmper for retten til at bruge rugemødre i Danmark. Han har arbejdet med emnet i 12 år.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her