*

Indland

Regeringen får opbakning fra Dansk Industri i kampen om europæisk agentur

Tilbuddet om 20 års gratis husleje cementerer dansk engagement, skriver DI.

Videoen foroven er Udenrigsministeriets officielle ansøgningsvideo

20 års betalt husleje. Det er, hvad den danske regering har tilbudt i konkurrencen om at huse Det Europæiske Lægemiddelsagentur (EMA) - men i Folketinget har det siden vakt debat, om tilbuddet er for generøst. Nu har både Dansk Erhverv og Dansk Industri imidlertid meldt sig ind i debatten om regeringens slagtilbud.

I et debatindlæg i Politiken roser direktør i Dansk Industri, Tine Roed, regeringens tydelige engagement i forbindelse med kampen om at lande Det Europæiske Lægemiddelsagentur (EMA).

»Mandagens indlevering af det danske EMA-kandidatur til EU-kommissionen er den foreløbige kulmination på en usædvanlig ambitiøs kampagne for at få EMA til København. Det danske engagement har på intet tidspunkt ladet tvivl om regeringens dybfølte ønske om at huse EMA. Statsministerens nylige tilbud om 20 års gratis husleje cementerer blot dette engagement«, skriver Tine Roed i Politiken.

Også Morten Engsbye, politisk konsulent i Dansk Erhverv ser positivt på ideen om, at EMA rykker ind i Ørestaden. Han argumenterer i et læserbrev til Fyns Amts Avis for de ting, vi står til at vinde, hvis EMA flytter til København.

»Får vi EMA til Danmark, så vil det løfte et allerede stærkt område. Det vil skabe vækst og arbejdspladser, som vil komme hele Danmark til gode. Derfor er vi i Dansk Erhverv glade for at være en del af det store arbejde, som der lægges i at få agenturet til Danmark«, skriver han i Fyens Amts Avis.

EMA har indtil nu haft deres hovedsæde i Canary Wharf i London, men da England inden længe forlader EU, skal det store medicinalagentur nu forflyttes.

Overblik: Lægemiddelagenturs hjemby afgøres før nytår

Danmark har, ligesom 18 andre europæiske lande, meldt sig ind i kapløbet om at få lov at huse EMA. Planen er, at agenturet skal placeres i Copenhagen Towers i Ørestaden, og indtil nu har regeringen haft bred opbakning fra Folketinget i bejleriet.

Regeringen har meldt ud, at man ville afsætte 49 millioner kr. til at reservere Copenhagen Towers til EMA, indtil beslutningen træffes. Men i ansøgningen, som regeringen i mandags sendte af sted til EU-Kommisionen, indgik det dog, at Danmark, for at få EMA til København, tilbyder EU at betale EMA's udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme i de topmoderne Copenhagen Towers de næste 20 år. Det er fortroligt, hvad huslejeomkostningerne helt præcist vil løbe op i, men det vil dreje sig om mindst 1. mia. kr. skriver Ritzau Finans.

»Det er ikke et lille beløb, men det skyldes en vurdering af, at vi har gode chancer. Ellers havde vi ikke kastet så meget energi i at få agenturet«, fortæller Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken. Ministeren forklarer, at de 20 års husleje hænger sammen med, at EMA på nuværende tidspunkt har et 20 års uopsigeligt lejemål i Canary Wharf.

Det har dog vakt en del politisk forundring, at den danske regering har inkluderet 20 års husleje i tilbuddet:

»Der er kommet nye oplysninger frem, som gør, at vi på ingen måde føler os dækket ind omkring ansøgningen. Det er ikke en måde at behandle Folketinget på, når man forventer fortrolighed den anden vej. Det rejser en række spørgsmål fra os, som egentlig mener, at det er en god idé at søge om EMA-værtskabet. Det synes vi stadigvæk, men processen har været dybt kritisabel«, udtaler finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) til Politiken.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her