Hvordan kan nysynede busser alligevel være farlige? Synscentre efterlyser klarere regler

Bremserne er varmet op på forhånd, hvilket skævvrider resultatet, ifølge formand for synshaller.

Da 38 busser blev stoppet og erklæret uegnede til at fragte passagerer ved fodboldturneringen Dana Cup i sidste uge, var der i flere tilfælde tale om nysynede busser.

Det får nu Niels Rask, formand for flere mindre synshaller, til at reagere og kræve klarere regler for syn af busser og lastbiler.

Det skriver TV 2.

Han og flere andre har oplevet, hvordan bussernes bremser er blevet varmet op på forhånd, hvilket får deres bremseevner til at se bedre ud.

»Jeg synes faktisk, vi bliver nødt til at sætte os ned og se, om vores afprøvningsprocedure er rigtig,« siger han til TV 2.

En bus, der har en skævbremsning på 29 procent efter at have holdt stille i flere timer, kan have en skævbremsning på fire procent, når bussen har en kørt en tur på forhånd, forklarer han.

Grænsen ligger på 30 procent.

Nikolaj Jensen, kunde hos Vestsjælland Bilsyn, indrømmer, at han har brugt den metode.

Han vurderer, at det nok er sådan i »99 procent af tilfældene«.

Det bliver kritiseret af politiet, ligesom Niels Rask lægger op til at gøre det til et krav, at synshaller skal teste, om bremserne er kolde eller varme.

I weekenden tog politiet 11 busser, der blev brugt til at fragte spejdere hjem fra Spejdernes Lejr, ud af drift. En af busserne fik klippet nummerpladerne, mens der på de resterende ti busser blev fundet bremsefejl på tre af dem og problemer med styrekuglerne på resten.

Inden da havde Nordjyllands Politi tjekket sikkerheden i 69 busser i forbindelse med Dana Cup. 38 busser dumpede testen, og ni fik klippet nummerpladerne.

Typisk har det været bussernes bremser, der har været mangelfulde.

Politiet har senest varslet endnu en buskontrol, når 10.000 unge fodboldspillere skal deltage i Vildbjerg Cup i Vestjylland på torsdag.

Derudover har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet slået fast, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal gå ind i sagen om busserne ved fodboldturneringen i Hjørring.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen