Nye regler giver flere sager om tvangsadoption

Flere børn står til at blive bortadopteret uden forældres samtykke, efter at nye regler er trådt i kraft.

Antallet af sager, hvor myndighederne forsøger at bortadoptere et barn mod forældrenes vilje, er stigende.

Det skriver Politiken onsdag.

Stigningen sker, efter at nye regler har gjort det lettere at slette familiebåndet mellem samfundets mest udsatte forældre og deres børn.

I løbet af seks år fra 2009 til 2015 blev 13 børn bortadopteret uden forældrenes samtykke. Men siden reglerne blev ændret i oktober 2015, er der rejst 17 sager om tvungen bortadoption.

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen og Statsforvaltningen ifølge Politiken.

Mens det før skulle "bevises", at forældrene aldrig ville kunne tage sig af barnet, skal det nu "sandsynliggøres", at forældrene aldrig vil opnå evnen til at være forældre.

Det var den daværende SR-regering, der sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance ændrede reglerne i oktober 2015. Ændringen delte vandene både på Christiansborg og blandt organisationer.

Halvandet år efter er kritikken ikke forstummet.

- Det er et voldsomt indgreb, når man fjerner børn fra deres forældre permanent. For hvordan sandsynliggør man, at forældrene aldrig vil komme til at kunne spille en positiv rolle i barnets liv, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen.

Men udviklingen glæder seniorrådgiver Ingrid Hartelius Dall fra Børns Vilkår. Det var præcis meningen med den lov, man vedtog, mener hun.

- For nogle børn er det den bedste løsning til, at de får en god barndom, som er stabil og tryg hos nogle forældre, der på den lange bane er i stand til at tage vare på dem, siger hun.

Særligt peger hun på, at det kan være svært for børn, hvis forældre ikke selv vil indse, at de ikke er i stand til at være forældre. Ifølge hende har lovændringen ikke ført til forhastede beslutninger.

- Hvis alle sten ikke er vendt, får man simpelthen ikke lov til at træffe den beslutning. Så bliver man bedt om at undersøge yderligere.

I fem af de 17 sager har Ankestyrelsen ikke ment, at der var grundlag for tvungen bortadoption. Flere af de resterende sager er stadig under behandling i Statsforvaltningen, mens Statsforvaltningens afgørelse i andre sager er indbragt for domstolene.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen