Region Hovedstaden: Kvalitet over lav ventetid

Man skal ikke love noget, man ikke kan holde, siger næstformand i Region Hovedstadens Sundhedsudvalg.

Det handler om kvalitet, og ikke om hvor længe patienter kan regne med at vente, når de kommer ind på en af landets skadestuer.

Det siger Flemming Pless, som er regionsrådsmedlem og næstformand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg.

Der er nemlig stor forskel på regionernes målsætninger for, hvor lange ventetiderne er. Region Hovedstaden er den region med det laveste servicemål, hvad angår ventetid.

Spørgsmål: Er det rimeligt, at der er så stor forskel på, hvor længe borgere skal vente på skadestuerne i de forskellige regioner?

- Jeg er nødt til at sige, at det her handler om folk, der kommer ind med helt banale ting. Det kan godt være, at det gør ondt, men en bullen finger er ikke det samme som et hjertetraume. Alle de patienter, der kommer med alvorlige situationer, bliver behandlet med det samme.

- Derudover er der også forskel på, hvordan det bliver regnet ud. Det, vi har ønsket i Region Hovedstaden, er, at man ikke skal love noget, man ikke kan holde. Og så har vi sat overliggeren efter det niveau.

Spørgsmål: På nordjyske skadestuer bør ni ud af ti patienter få hjælp inden for en time. I hovedstaden er det fem ud af ti. Hvor ville du helst selv være patient – i København eller i Nordjylland?

- Det kommer an på, hvordan du regner den der målsætning ud. Der er ikke enighed mellem de danske regioner om, hvordan man tæller det op.

Spørgsmål: Så det handler altså om måden man opgør målsætningen på?

- Her i Region Hovedstaden har vi gjort meget ud af at få en realistisk verden, hvor vi bruger pengene på en ordentlig måde, og hvor vi ikke sætter højere flag op, end flagstangen og flaget kan tåle.

- Vi vil gerne være sikre på, at vi har en robust konstruktion, hvor politikerne ikke lover guld og grønne skove. Det vigtigste er kvaliteten.

Spørgsmål: Men i Region Hovedstaden dækker målsætningen jo både over ventetiden på akutmodtagelsen og lægevagten, hvor det i de andre regioner kun dækker over akutmodtagelsen. Kan det ikke forklare noget af forskellen?

- Her har vi kun én indgang til sundhedsvæsnet, og ventetiden begynder jo allerede, når folk kører hjemmefra, efter at de har ringet til 1813. Men problemer er jo ikke målsætningen. Det handler om kvalitet. Vi vil ikke love ting, vi ikke vil holde.

Spørgsmål: Kan du så garantere, at Region Hovedstaden lever op til regionens egen målsætning?

- Jeg kan garantere, at alle insisterer på at ville leve op til det, så meget som overhovedet muligt.

- Men nej, jeg kan ikke garantere, at man ikke en eller anden given dag, en nat, en søndag eller en ferie, hvor det vælter ind med folk, kommer til at vente længere. I sidste ende handler det om kvaliteten.

Spørgsmål: Hvad mener du om forslaget om, at målsætninger skal fastsættes oppefra?

- Den diskussion er blevet en underlig, sjov ting. Vi har Danske Regioner, så regionerne kan sidde sammen og sørge for, at der er enighed over hele landet. Der er nogle regioner, som hver især gør sig anstrengelser for at gøre det så godt som muligt.

- Men nu står sågar en af mine partikammerater i Folketinget (Flemming Møller Mortensen (S), red.) og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti og siger – måske fordi sommerheden har ramt dem eller manglen på samme – at man skal gøre det nationalt.

- Hold nu op. Det her handler om, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan med de få penge, som bliver udloddet til sundhed i Danmark.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.