• For abonnenter

Nye sporvogne udfordrer trafiksikkerheden

Aarhusianerne skal nu vænne sig til, at de kan møde 50 tons tunge sporvogne i byen – letbanetog, der ikke flytter sig. Især cyklister og fodgængere skal lære at lægge mobiltelefonen væk, når der er næsten lydløse sporvogne i nærheden.

Artiklens øverste billede
Borgerne i Aarhus er i disse dage ved at vænne sig til, at der kører tog - eller nærmere bestemt letbanetog - rundt i gaderne. Som her ved havnen, hvor en familie fredag måtte holde tilbage for letbanen, der i disse dage tester de nye tog. Foto: Mikkel Berg Pedersen

I Aarhus er de stolte af at være den første by i Danmark til efter 45 års fravær at genindføre sporvognen – eller som de kaldes i dag, letbanetog. I disse dage foregår de første testkørsler på byens gader, veje og fortorve, og den 23. september lukkes dørene op for de rejsende.

Senere følger Odense, der også er i gang med at bygge sin letbane, og København, der endnu ikke er begyndt at lægge skinner, men er langt fremme i planlægningen.

Sikkerhedschef Claus Pedersen fra Aarhus Letbane mener, at sikkerheden omkring letbanen er i top, og understreger, at alle regler og forskrifter er overholdt.

Video: Tag med letbanen fra Aarhus H til Skejby

Det går fint med bilisterne, men er sværere med cyklister og fodgængere, der skal vænne sig til, at der nu pludselig kommer tog.

Thomas Lundgren, letbanefører, Aarhus Letbane

De første erfaringer viser dog, at det måske ikke går helt så let. Letbanefører Thomas Lundgren var forleden meget tæt på en gående med sit tog:

»En ung pige med hørebøffer i ørerne gik tværs over skinnerne ved Dokken nede på havnen, og selv om jeg flere gange ringede med klokken, var det først til allersidst, at hun opdagede toget og fik flyttet sig,« fortæller Thomas Lundgren, der ellers har fået mange venlige hilsner fra borgerne i byen, der vinker og tager billeder, når toget kommer kørende.

Både Thomas Lundgren og hans kolleger er dog ikke i tvivl om, at der er nogle sikkerhedsudfordringer.

»Det går fint med bilisterne, men er sværere med cyklister og fodgængere, der skal vænne sig til, at der nu pludselig komm

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen