Unge bliver ingeniører som aldrig før, men det rækker ikke for erhvervslivet

Fredag får 2.701 unge besked om, at de er optaget på civilingeniørstudiet. Men det dækker langt fra erhvervslivets behov.

Artiklens øverste billede
24-årige Tore Kjær er én af de unge, der har valgt en uddannelse inden for it-faget, og selv om han ikke engang officielt er færdig med sin uddannelse endnu, har han allerede fået fire forskellige jobtilbud. Om få dage skal han starte på sit første faste job. »Der er ingen af dem, jeg har læst med, der ikke allerede har fået job,« siger den unge softwareudvikler. Foto: Benjamin Nørskov

De unge gør år efter år, som politikerne og erhvervslivet vil have dem til. De søger ind på ingeniør- og it-uddannelserne på de videregående uddannelser i rekordtal, og år efter år er stadig flere blevet optaget på studierne. Således også i år, hvor 2.701 unge fredag får besked om, at de er optaget på civilingeniørstudiet, hvilket er en stigning på 3 pct. i forhold til i fjor.

Det er et kæmpe dilemma, at så mange har søgt og ikke kommer ind, når behovet er så enormt.

Mette Fjord Sørensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv

Men tusindvis af unge, som har søgt studierne, får samtidig besked om, at de ikke er blevet optaget på drømmestudiet, og det er et problem, for virksomhederne i Danmark har desperat mangel på ingeniører og it-specialister, lyder det fra bl.a. brancheorganisationen Dansk Erhverv (DE).

»Vi glæder os over, at flere har søgt og er kommet ind på ingeniør- og it-uddannelserne, men vi har brug for, at mange flere bliver uddannet. Det er et kæmpe dilemma, at så mange søger og ikke kommer ind, når behovet er så stort,« siger chefkonsulent Mette Fjord Sørensen fra DE.

Ifølge en prognose vil Danmark i 2030 mangle 19.000 specialister med informations- og kommunikationskompetencer.

»Allerede nu har vores medlemsvirksomheder problemer med at få besat alle stillinger, fordi der mangler ingeniører og it-specialister, og problemet bliver kun større, fordi vi samtidig er bagud i forhold til andre EU-lande med at uddanne folk inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. Mens vi står og snører vores snørebånd i startfeltet, spurter de andre afsted,« siger Mette Fjord Sørensen, der efterlyser flere uddannelsespladser, hvilket vil kræve øgede bevillinger fra regeringen.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil ikke diskutere bevillinger offentligt.

»Jeg glæder mig over søgningen og optaget på ingeniør- og it-uddannelserne. På IT-Universitetet er der optaget 24 pct. flere end i fjor, og jeg tror, at udviklingen vil eskalere. Men det kan da godt være, der skal endnu mere til. Det må vi så tage en dialog om,« siger Søren Pind.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.