Socialdemokratiet vil straffe forældre for at lade børn overvære vold i hjemmet

Venstre og Dansk Folkeparti tøver med at bakke op om en ændring af straffeloven, der skal gøre det kriminelt at lade børn overvære vold i hjemmet.

Artiklens øverste billede
»Vi skal sende et lige så klart signal, som da vi afskaffede revselsesretten for 20 år siden,« siger Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil om et nyt forslag, der vil gøre det ulovligt at lade børn overvære vold i hjemmet. Arkivfoto: Polfoto

I hver skoleklasse sidder der mindst ét barn, som har været vidne til, at far slog mor – eller omvendt. Men i dag er det ikke ulovligt at lade et barn overvære vold i hjemmet.

Det vil Socialdemokratiet lave om på, og derfor foreslår partiet, at man skal kunne straffe forældrene alene på den baggrund, at et barn har været vidne til vold i hjemmet – også selv om barnet ikke selv er blevet slået.

»Mange gange ender vold i hjemmet ikke i en retssag, fordi det er forældrene, der er voldelige mod hinanden og måske ikke vil anmelde det. Men man glemmer, at barnet selvstændigt er blevet udsat for noget forkert,« siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Hun vil ikke sætte tal på, hvad strafferammen for at lade børn overvære vold bør være, men mener, at den skal være lavere end den mildeste voldsparagraf. Den kan give op til tre års fængsel.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil er formålet med en lovændring ikke først og fremmest flere straffesager, men en øget opmærksomhed på den overlast, som børn lider, når de oplever vold i hjemmet.

»Vi skal sende et lige så klart signal, som da vi afskaffede revselsesretten for 20 år siden,« siger hun.

Ask Elklit, der er psykologiprofessor ved Syddansk Universitet, kalder det »afgørende«, at der kommer fokus på psykisk vold mod børn.

»Hvis et barn oplever, at den ene forælder slår den anden, er barnet et voldsoffer. Det har de samme skadevirkninger, som hvis barnet selv er udsat for vold. Alligevel er det overset i den danske lovgivning,« siger han.

Den vurdering bakkes op af en rapport fra SFI – Det Nationale Forskningcenter for Velfærd, som i februar i år konkluderede, at det er lige så slemt for børn at overvære vold i hjemmet som selv at blive slået.

I regeringspartiet Venstre er man dog lunken ved forslaget.

»Vold mellem forældrene rammer barnet, og derfor ser vi gerne, at socialsektoren har større fokus på det. Men det er svært at køre en straffesag udelukkende på, at barnet har overværet vold. Jeg ser det mere som en skærpende omstændighed, når en eventuel voldssag skal behandles,« siger socialordfører Carl Holst (V) med henvisning til, at retten i dag kan lægge vægt på børns tilstedeværelse i en voldssag.

Samme linje følger Dansk Folkeparti.

»Det virker omvendt at føre en retssag om et barn, der har overværet vold, hvis ikke retten først har fastslået, at der har været vold mellem forældrene,« siger børneordfører Pernille Bendixen.

Social- og børneminister Mai Mercardo (K) har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen