DI: Det er godt, hvis færre unge vil være akademikere

For første gang i ni år falder antallet af ansøgere til videregående uddannelser. IT Universitetet har dog fået 47 pct. flere ansøgere.

Artiklens øverste billede
Læreruddannelsen – her på uddannelsen i Skive – oplever efter tre år med en lille fremgang i ansøgertallet et lille fald på 3 pct. i år. Arkivfoto: Magnus Holm/Polfoto

I næsten et årti har stadig flere unge søgt ind på en videregående uddannelse, men i år knækker kurven, og det er godt, mener Charlotte Rønhof, der er underdirektør i Dansk Industri.

»Hvis stigningen af studerende på de videregående uddannelser alene havde ligget på ingeniør- og it-uddannelserne, havde det været godt, men når de ikke gør det, er det set fra vores side overordnet godt, at der sker et fald, da der stadig er brug for fag- og ufaglært arbejdskraft,« siger hun.

At færre unge har søgt en videregående uddannelse i år, håber Charlotte Rønhof skyldes, at flere af de unge overvejer en helt anden karrierevej ved at tage en erhvervsuddannelse efter folkeskolen frem for gymnasiet og derefter en videregående uddannelse.

»Der har i mange år været en skæv fordeling i ansøgningerne, men vi har brug for andre kompetencer i landet end akademikere,« siger underdirektøren, som ønsker, at flere unge vil søge ind på en ingeniøruddannelse eller en it-uddannelse, hvis de vælger en videregående uddannelse.

 

Samlet set har 90.563 sendt en ansøgning til en videregående uddannelse. Det er 3,7 pct. færre end sidste år. Fra IT Universitetet lyder det dog, at man i år har fået 39 pct. flere førsteprioritetsansøgere end sidste år.

Ifølge rektor Mads Tofte er der i år sammenhæng mellem søgemønstret og de bedste jobmuligheder. Det gælder f.eks. studiet softwareudvikling, hvor der er 35 pct. flere førsteprioritetsansøgere.

»Flere unge har set, at en teknisk it-uddannelse giver fremragende karrieremuligheder inden for en lang række brancher – fra finansverdenen til den offentlige sektor. Softwareudvikling er et kreativt fag, hvor man får stor indflydelse på fremtidens digitale løsninger, og de færdige kandidater kommer ud til et arbejdsmarked, der har et enormt behov for deres kompetencer,« siger rektoren og tilføjer, at han glæder sig allermest over, at flere kvinder har søgt ind på de tekniske it-uddannelser.

»Digitaliseringen påvirker alle i vores samfund, så det er vigtigt, at både kvinder og mænd er med til at designe de nye teknologier,« siger han.

Færre vil kommunikation

Danske Professionshøjskoler, der bl.a. uddanner lærere, pædagoger og sygeplejersker, har fået næsten 6 pct. færre førsteprioritetsansøgninger end sidste år. Det dækker over et stort fald på 19 pct. på kommunikationsuddannelser, at 6 pct. færre vil være pædagog og 2 pct. færre vil være sygeplejerske. Læreruddannelsen oplever efter tre år med en lille fremgang i ansøgertallet et lille fald på 3 pct. i år.

»3.000 unge har læreruddannelsen som første prioritet. Det er godt, men vi skal have endnu flere dygtige, ambitiøse og motiverede til at vælge læreruddannelsen,« siger Stefan Hermann, der er formand for rektorerne på landets professionshøjskoler.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) siger, at han ikke er overrasket over, at færre unge i år har søgt ind på de videregående uddannelser.

»Det svarer meget godt til min fornemmelse af, at vi har nået et mætningspunkt for, hvad de videregående uddannelser kan bære. På et eller andet tidspunkt måtte det vende, for det var utopisk, at tallet kunne blive ved med at stige,« siger han.

Ministeren afviser, at der er sammenhæng mellem det faldende ansøgerantal og reglen om, at man ikke længere kan tage to eller flere videregående uddannelser betalt af staten, som blev vedtaget for godt et år siden.

Først torsdag kommer Uddannelsesministeriet med en opgørelse over ansøgertallet for hver enkelt uddannelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.