Indland

Mandela får lillesøster: Et sort næsehorn er blevet født i Ree park

Et af de sjældne sorte næsehorn er blevet født mandag aften i Ree park.

Det var ikke hvilket som helst næsehorn, der mandag aften kom til verden i Ree park. Det var nemlig et sort næsehorn, som arten hedder - og dem findes der ikke mange af.

Det sorte næsehorn:
  • Arten er kategoriseret som stærkt truet på EEPs liste.
  • bestanden anslås at være under 5000 individer tilbage i naturen.
  • Der er 88 sorte næsehorn i Europa, og tre kalve er født i 2017.
  • Kalven vejer normalt 35-40 kilo ved fødslen.
  • Det sorte næsehorn kan blive 30-35 år i naturen og op til 49 år i fangenskab.

Kilde: Ree park.

I alt har parken nu fem sorte næsehorn, som består af tre hanner og to hunner, efter den nyfødte hunkalv blev født. Hun er ifølge Ree park sund og rask og dier hos sin mor. Desuden har hun allerede stukket næsen udenfor, som det ses i videoen.

Det sorte næsehorn er ganske sjældent, og Ree park er den eneste zoo i Skandinavien, som har arten.

Moderen Bashira har tidligere født hankalven Mandela, som efterhånden er blevet 2½ år gammel. Det er normalt denne tid kalvene vænnes fra moderen, men Bashira og Mandela har bevaret et tæt knyttet bånd, så det var en udfordring for dyrepasserne at give plads til parringen uden kalven i nærheden, fordi det ville distrahere moderen, hvis hun hører kalvelyde.

»Bashira er nu 7 år gammel og i sin bedste alder, og hun er en rigtig god mor, som passer godt på sin kalv,« forklarer Jesper Stagegaard, der er direktør i Ree park, i en pressemeddelelse.

Næsehornene i Ree park går ikke sammen. Det skyldes, at de fra naturens side er solitære dyr og derfor foretrækker at færdes alene. Derfor er det kun, når en af hunnerne har en unge, eller når det er parringstid, at nogle næsehorn opholder sig sammen.

Et næsehorn er drægtig i 15 måneder, og dyrepasserne i Ree park var meget opmærksomme op til fødslen, eftersom moderen sidste gang fødte for tidligt. Foto: Ree park.

Ifølge Ree park kan det være svært at få næsehornene til at yngle, og derfor arbejder dyrepasserne konstant med at få dem til at interessere sig for hinanden. Dog skal der samtidig skabes en balancegang imellem hannernes begejstring og hunnernes beskyttelse. Det kan nemlig også tage overhånd, og med hannernes fysiske overlegenhed er det vigtigt, at de respekterer et afslag.

»Med hårdt arbejde og tålmodighed er det lykkedes, og det glædelige ved fødslen i Ree Park er, at vi måske, med denne kalv eller Mandela, med tiden kan opleve at genudsætte det sorte næsehorn i området ved Karen Blixen Camp i Kenya,« forklarer Jesper Stagegaard.

Og en af måderne at holde hannerne til ilden er netop at have mere end én i parken. For selvom dyrene går adskilt, kan de stadig både se og lugte hinanden. På den måde skal konkurrencen mellem hannerne holde dem interesserede.

Men efter den nybagte moder Bashira har parret sig med hannen Thabo to gange, har de to fået et tæt bånd. Og derfor skal parkens anden han flyttes til en zoo i Køln.

Foto: Ree park.

Krybskytter har dræbt næsehorn i fransk zoo

Begejstringen hos parkens ansatte var stor, da de mandag aften fulgte med i fødslen på en skærm. Det er nemlig kun anden gang, at et sort næsehorn fødes i Skandinavien. Og på verdensplan er arten stærkt truet med en bestand på 5.000 individer.

De sorte næsehorn er truet af krybskytteri i naturen, men heller ikke dyrene i fangenskab kan længere føle sig trygge. Der har nemlig været eksempler på, at krybskytter har sneget sig ind i dyreparkerne om natten for at skyde sjældne næsehorn og skære hornet af.

I 2015 kunne et kilo næsehorn sælges for omkring 380.000 kroner på det sorte marked. Særligt i Asien er hornene populære, hvor de blandt andet bruges i knust form som traditionel medicin.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her