Kun privatansatte får stresshjælp

Offentligt ansatte falder økonomisk mellem to stole, hvis de må forlade jobbet med stress, siger forsker.

Et stigende antal danskere er så hårdt ramt af stress, depressioner og andre psykiske lidelser, at de mister evnen til at arbejde i kortere eller længere perioder.

Det er meldingen fra stort set alle landets pensionsselskaber. Men hjælpen til de lønmodtagere, der brænder sammen, er ofte afhængig af, om de er ansat i en privat eller offentlig virksomhed.

Det skriver Politiken søndag.

I de fleste privatansattes pensionsordninger dækker forsikringen den tabte indtægt, når medarbejdere må sygemelde sig med stress.

Men store grupper af offentligt ansatte får kun erstattet den tabte erhvervsevne, hvis de kan få tilkendt en førtidspension af de offentlige myndigheder. Og det er blevet stadig mere umuligt.

- Der er store stressproblemer på de offentlige arbejdspladser, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen til Politiken.

- Men når medarbejderne går i stykker, skal de først kæmpe sig igennem nåleøjet til en offentlig førtidspension, og det er ikke rimeligt.

Med flere hundrede tusinde privatansatte i kundekredsen melder pensionsgiganterne Danica og PFA om en "bekymrende stigning" i udbetalingerne af erstatninger til lønmodtagere, der har mistet arbejdsevnen på grund af stress og andre psykiske lidelser.

Alene sidste år fik mere end 400 en erstatning for tabt erhvervsevne som følge af problemer med stress og psykiske lidelser.

I Danica stiger antallet af stressudbetalinger også – i 2016 blev den givet til mere end 1000 kunder.

Men den type af forsikringer findes ikke i mange offentligt ansattes arbejdsmarkedspensioner som for eksempel PKA og PenSam.

- Vore medlemmer har ikke de store indkomster som mange privatansatte. De har brug for, at der bliver sparet så meget som muligt op til pensionstilværelsen, siger Britt Brandum, medlemschef i PKA, til Politiken.

Her er det dog muligt at hjælpe medlemmerne med økonomisk støtte. Også når de venter på en mulig førtidspension. Men både PKA og PenSam erkender, at der er problemer.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Kristensen, der også er næstformand i PKA, vil nu have sagen på dagsordenen i trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.