Annonce
Indland

Danmark forbyder 14 invasive arter

Bjørneklo bekæmpes endnu kraftigere end før. Ny plan skal fuldstændig udrydde 14 invasive arter i Danmark.

Den invasive art galizisk sumpkrebs dræber de danske flodkrebs. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Husejere kan komme til at betale for, at kommunernes ansatte bekæmper bjørneklo på privat grund, hvis husejeren ikke har fulgt kommunens påbud.

Fakta
De 14 arter, som foreslås omfattet af nationale handelsforbud, er 12 planter og to dyr:
 1. Stor andemads-bregne
 2. New zealandsk korsarve
 3. Almindelig vandpest
 4. Canadisk balsamin
 5. Småblomstret balsamin
 6. Glansbladet hæg
 7. Hybrid mellem japansk og kæmpepileurt
 8. Japansk pileurt
 9. Kæmpe-pileurt
 10. Rynket rose
 11. Canadisk gyldenris
 12. Sildig gyldenris
 13. Galizisk sumpkrebs (tyrkerkrebs)
 14. Bisamrotte

Det fremgår af Miljø- og Fødevareministeriets handlingsplan mod 14 invasive arter. Planen træder i kraft den 1. juli. Den omfatter 12 planter og 2 dyr, som er fremmede arter i Danmark.

Fakta: Plan mod invasive arter

De omfattes af et handelsforbud for kæmpebjørneklo, galizisk sumpkrebs og bisamrotten og de andre invasive arter.

Kommunerne bruger 18,5 millioner kroner årligt på at udrydde kæmpebjørneklo, oplyser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Derfor glæder det mig, at vi nu ændrer loven, så det bliver en mulighed for alle kommuner at bekæmpe kæmpebjørneklo på privat grund på borgernes regning, hvis lodsejere ikke efterkommer kommunens påbud, siger han.

Invasiv havemyre står på spring til at erobre Danmark

Miljø- og Fødevareministeriet har revideret planen fra 2008 om invasive arter. De kan overføre sygdomme til mennesker og give udgifter med tab af afgrøder eller ødelægge samfundets infrastruktur.

I 2014 enedes EU-landene om at bekæmpe arter, som er problematiske i flere lande. Derfor må arterne på EU's dødsliste ikke handles og skal udryddes. Men Danmark gør en særlig indsats mod visse arter, påpeger Esben Lunde Larsen.

- Der er peget på 14 arter, som er problematiske i Danmark, som jeg ønsker et handelsforbud imod for at sikre, at den store indsats, vi lægger i at bekæmpe eksempelvis rynket rose i naturen, ikke undermineres af, at man samtidig kan købe dem i planteskoler. Det er sund fornuft, siger ministeren.

Danskerne kan indberette invasive arter på portalen invasive-arter.dk

Så kan myndighederne tegne et danmarkskort over invasive arter.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her