Ny aftale for praktiserende læger er strandet 

Mens de praktiserende læger mener, at en overenskomst aftale er inden for rækkevidde, kalder regionerne lægernes krav for urealistiske.

Der bliver ingen ny overenskomst for landets praktiserende læger på denne side af sommerferien. Det står klart, efter at PLO og Danske Regioner efter en række drøftelser de seneste uger nu har opgivet at nå til enighed. Igen. De formelle overenskomstforhandlinger brød sammen i slutningen af april efter seks måneders forhandlinger, men de seneste uger har parterne fortsat forhandlingerne mere uformelt i håb om at få fjernet de økonomiske knaster, som skiller dem.

Men onsdag meldte begge parter ud, at forhandlingerne er strandet. Igen var det økonomien og bl.a. vilkårene om det såkaldte diffentierede basishonorar, der skal tilgodese læger med særligt tunge patientgrupper, man ikke kun enes om. Mens regionerne kalder de praktiserende lægers krav for urealistiske, mener de praktiserende læger omvendt, at afstanden mellem parterne nu er så beskeden, at man burde kunne nå til enighed og lukke en aftale.

»PLO oplever, på trods af at forhandlingerne stadig er vanskelige, at parterne nu er meget tæt på at kunne indgå en aftale. Det økonomiske gab, som har været en hindring for et resultat meget længe, er nu nede på under 50 mio. kroner i aftalens tredje år, en afstand vi bør kunne nå hen over, hvis vi begge er villige til at tage det sidste, afgørende skridt hen mod hinanden,« siger PLO’s formand Christian Freitag.

Da forhandlingerne om en ny overenskomst den 27. april brød sammen, havde Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) tilbudt en udvidelse af den økonomiske ramme på 600 mio. kroner i overenskomstens tredje år, hvor PLO ønskede 724 mio. kroner. Gabet mellem parterne er i mellemtiden blevet mindre, men i følge regionerne er der nu ikke meget mere at give af:

»Fra regionernes side har vi endnu en gang tilbudt PLO flere penge, men når én part i en forhandling holder fast i helt urealistiske krav, er det umuligt at nå en aftale,« siger Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner.

»Vi har strakt os meget langt på økonomien – faktisk ud over smertegrænsen – for at give borgere og læger bedre rammer, men PLO griber ikke muligheden,« siger han. 

Ud over den økonomiske ramme er der to andre punkter, som parterne mangler at nå til enighed om. Det ene er en ændring af lægernes grundhonorar, som skal tilgodese læger, der har flere arbejdskrævende patienter end gennemsnittet, for eksempel mange kronikere. Det andet er spørgsmålet om et økonomiloft i almen praksis, som regionerne kræver skal være en del af aftalen.

I følge PLO burde læger og regioner kunne nå til enighed om disse to udeståender.

»Den skitserede aftale, der er på bordet, vil give bedre hjælp til cancerpatienter, KOL-patienter, børn med astma, og andre patienter med langvarige sygdomsforløb. En ny overenskomst vil også forbedre mulighederne for, at de praktiserende læger kan aflægge sygebesøg, når det er nødvendigt,« siger PLO-formand, Christian Freitag, som foreslår, at parterne formelt genoptager forhandlingerne.

»Vi står med en historisk mulighed for at påbegynde en prioritering af almen praksis og dermed ruste os til morgendagens udfordringer. Vi pådrager os derfor et tungt ansvar, hvis ikke vi er i stand til at sætte os om et bord og finde hinanden over de forholdsvis små uenigheder, der består«, siger han.

Men det tilbud, som regionerne havde lagt på bordet, er nu væk igen, fastslår Anders Kühnau.

»PLO må slå til, mens tid er, og de kan ikke bruge vores ekstraordinære tilbud som løftestang for at komme højere op. Den fest slutter nu. Vi kan jo ikke på hospitalerne fyre personale eller sige til kræftpatienterne, de alvorligt syge børn eller de svage ældre, at de ikke kan få den fornødne hjælp, fordi vi har brugt uforholdsmæssigt mange penge på de praktiserende læger,” siger han.

Eftersom ingen af parterne har opsagt den gamle overenskomst, fortsætter lægerne indtil videre med at arbejde under de økonomirammer, som Folketinget forlængede efter forhandlingssammenbruddet i april.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.