Indland

Regeringen overvejer at opgive senere pension

Efter en stor diskussion om en højere pensionsalder henover foråret er der seriøse overvejelser i regeringstoppen om at skrotte planerne om at hæve pensionsalderen tidligere end aftalt.

Regeringen overvejer helt at opgive den ambitiøse plan, der skal justere pensionsalderen og få danskerne til at blive endnu længere på arbejdsmarkedet.

Det oplyser flere regeringskilder til Jyllands-Posten.

Ambitionen om en senere pensionsalder end allerede aftalt senest i 2015 er ellers nedfældet i regeringsgrundlaget fra den 27. november 2016.

Her skriver VLAK-regeringen direkte, at »vi vil bede dem, der kan, om at blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet«.

Hidtil har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke ønsket at løfte sløret for, hvor meget pensionsalderen ifølge regeringen skulle hæves yderligere.

I stedet har han henvist til, at regeringen var på vej med et konkret udspil, der ville blive lanceret inden sommerferien.

Det er det udspil, som kilder oplyser, at regeringen overvejer at opgive.

I august sidste år foreslog den daværende Venstre-regeringen – også med Løkke i spidsen – at hæve pensionsalderen. Dengang var udspillet, at pensionsalderen skulle hæves med et halvt år mere end ellers planlagt.

Men i regeringsgrundlaget var de økonomiske ambitioner skruet op, hvilket tilsagde, at pensionsalderen skulle endnu mere op.

Den nuværende regering har dog måttet sande, at den ikke kunne genfremsætte V-regeringens oprindelige forslag, som der i efteråret heller ikke var flertal for i Folketinget.

Og siden har VLAK-regeringen arbejdet på sit eget udspil.

Og Finansministeriet er meget langt med detaljerne i et nyt forslag, der kan mindske forskellene på, hvor lang tid f.eks. en yngre person og en ældre er på pension.

Efter at have sonderet det politiske terræn og overvejet forholdet til Dansk Folkeparti, ser det dog ud til, at regeringen endnu engang har løbet hovedet mod en mur, siger kilder til Jyllands-Posten.

Derudover er regeringen klar over, at forslaget om en højere pensionsalder er upopulært både i befolkningen og blandt Folketingets øvrige partier.

Vurderingen er, at et udspil med en forhøjelse af pensionsalderen blot ville ende i et nyt politisk nederlag for regeringen.

Flere kilder tæt på regeringstoppen har også udtrykt bekymring for, hvad en folkelig diskussion om højere pensionsalder ville betyde for opbakningen ved et kommende kommunalvalg, hvis debatten blev trukket i langdrag.

Massiv modstand

Ifølge Jyllands-Postens kilder er det derfor mere sandsynligt, at regeringen nu ender med at præsentere et udspil, der primært adresserer et såkaldt samspilsproblem mellem pensionsopsparing og offentlige ydelser.

Det er for unuanceret at sige, at hvis ikke alle kan arbejde lidt ekstra, så skal ingen.
Jacob Jensen (V), finansordfører

I dag kan det nemlig for en række borgere ikke betale sig at spare op til pension på grund af modregning af andre ydelser.

Regeringens overvejelser om at opgive en højere pensionsalder end allerede aftalt ligger godt i tråd med stemningen i folkedybet.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten er der et markant flertal imod at hæve pensionsalderen yderligere.

I målingen svarer mere end tre af fire danskere, at de er imod de pensionsplaner, som VLAK-regeringen tidligere har luftet.

Modstanden mod den højere pensionsalder er således steget, siden den daværende V-regering sidste år fremlagde et forslag om at hæve pensionsalderen.

Her lavede Wilke en tilsvarende måling for Jyllands-Posten, hvor 71,7 pct. var modstandere af en højere pensionsalder, mens tallet i dag er 77,2 pct.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, anerkender, at regeringen vil få meget svært ved at finde flertal i Folketinget for at fremrykke den højere pensionsalder.

Udtalelserne faldt før kilderne oplyste til Jyllands-Posten, at regeringen overvejer at opgive en justering af pensionsalderen.

»Vi står med et grundlæggende problem, hvor vi får flere ældre, som lever længere, og samtidig får færre unge ind på arbejdsmarkedet på grund af små generationer. Det bliver vi nødt til at tage seriøst, hvis vi skal have råd til velfærden i fremtiden,« siger Jacob Jensen.

Han ville dog ikke fastslå, om problemet skal løses ved at hæve pensionsalderen.

»Regeringen arbejder på at finde en model, der kan afhjælpe problemerne med de skæve generationer. Men hvordan det bliver, er ikke afgjort,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
London: South Kensingtons fremragende museer giver ny viden til hele familien
Skal man på familieferie i London, er her fire bud på gode museumsoplevelser i og omkring South Kensington. Udenfor er der masser af royal legeplads til familiens yngste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her