Spillebranchen indefra: Selskaber begrænser dygtige spilleres muligheder
Nogle af de kunder, der kan tjene penge på væddemål om sport hos spilleselskaber, får lagt et loft over deres indsatser. En professor vurderer, at selskaberne overtræder markedsføringsloven.
Danskerne spiller i stigende grad på sportsbegivenheder i håbet om at vinde den store gevinst. Men er man for succesfuld, lægger spilleselskaberne et stærkt begrænsende loft over, hvor meget man kan spille for – og dermed hvor meget man kan vinde. Man kan med andre ord ikke vinde over de store selskaber i længden.
Det fortæller spillere og tidligere medarbejdere hos nogle af spilleselskaberne i dag til Jyllands-Posten.
Med den såkaldte limitering af spillere overtræder bettingselskaberne markedsføringsloven, vurderer juraprofessor Jan Trzaskowski, CBS.
»Virksomhederne signalerer til markedet, at ydelsen er åben for alle. Når spilleselskaberne så stærkt begrænser nogens adgang, fordi de er gode til disciplinen, er der efter min vurdering tale om ulovlig markedsføring,« siger Jan Trzaskowski.
Jens Juul arbejdede 2009-2016 som såkaldt odds-sætter hos selskabet NordicBet. Han siger, at det var en del af hans job at gennemgå kunder og vurdere, om de var »profitable for vores forretning. Vi skulle holde dem under opsyn og limitere dem, hvis de vandt gevinster«.
Spillemyndigheden har tilsynet med spillemarkedet. Den har i hvert fald hørt om fænomenet siden 2015. I 2016 fastslog den, at spilleselskaberne overtrådte spilleloven og bekendtgørelsen om online væddemål, hvis de undlod at informere spillerne om metoden. Spillermyndigheden har dog ikke grebet ind. Direktør Birgitte Sand understreger, at spilselskaberne bør informere kunderne om metoden:
»Der er mange måder at pakke tingene ind på, men det skal fremgå klart og tydeligt, hvad der foregår. Folk skal vide, hvad de begiver sig ud i, når de spiller.«
Spilleselskabernes brancheorganisation, Danish Online Gambling Association (DOGA), bekræfter ikke, at der sker en målrettet limitering af dygtige spillere, men den erkender, at der generelt overvåges og limiteres.
»Man er nødt til at begrænse væddemål. Ellers kan man som udbyder tabe ret mange penge,« siger Dogas direktør, Morten Rønde.