Indland

Følelsen af ensomhed rammer oftest i selskab med andre

Danskerne føler sig oftest ensomme, når de er sammen med nye mennesker, viser ny undersøgelse.

Cirka 500 mennesker var i 2016 samlet i Nørrebrohallen til fællesspisning under "Danmark spiser sammen". Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Polfoto

Følelsen af at være ensom rammer oftest, når vi sidder i selskab med mennesker, som vi ikke kender.

Således svarer hver sjette i en ny undersøgelse, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme til arrangementer, hvor de ikke kender andre.

Det er analysefirmaet Wilke, som har lavet undersøgelsen for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Kommunikationschef i Mary Fonden Heidi Krumhardt Mortensen er overrasket over, at ensomheden rammer i selskab med andre.

Aarhus byråd vil bekæmpe ensomhed hos borgere

- Det er tankevækkende, for det er der, vi kan gøre noget – ved at få øje på dem, der står alene, siger hun.

Undersøgelsen kommer i forbindelse med, at kampagnen "Danmark spiser sammen" afholdes i denne uge. Her sættes fokus på, hvordan man kan mødes omkring måltidet.

Imens 17 procent ofte føler sig alene i selskab med nye mennesker, er det kun ti procent, som føler sig ensomme, når de er alene derhjemme.

Især når kulden og mørket tager over om vinteren, føler danskerne sig alene. Undersøgelsen viser desuden, at flere finder nytåret mere ensomt end julen.

- Det gav anledning til en række samtaler hos os, at nytår for de fleste aldersgrupper oftere er forbundet med ensomhed end jul. Det er svært at udlede noget af det.

- Men det kan være en tese, at de fleste har en familie at holde jul med, mens nytår er noget, man holder med venner. Man sidder måske oftere alene den aften, siger Heidi Krumhardt Mortensen.

Undersøgelsen antyder også, at danskerne i 30'erne oftere føler sig ensomme end andre aldersgrupper. Det er dog en lille gruppe i undersøgelsen.

Derfor bør det bekræftes af større undersøgelser, før man kan sige noget endegyldigt om aldersgruppen.

- Det giver os lyst til at undersøge det yderligere, siger kommunikationschefen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her