*

Indland

Skattejægeres findeløn skal udleveres hurtigere

Amatørarkæologerne er blevet så flittige, at Nationalmuseet ikke kan følge med. Det vil museet lave om på.

Flere kan se frem til at modtage deres findeløn hurtigere, når de finder danefæ til staten, efter Nationalmuseet har besluttet at ansætte flere for at komme ventetiden til livs. På billedet ses en af arkæologerne, som var med under nedrivningen af Mårup kirke. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen.

Amatørarkæologer finder så mange skatte, at Nationalmuseet halter bagefter, når findelønnen skal udleveres. Men det skal der laves om på, fortæller Mads Schear Mikkelsen, som er sekretariatchef på Nationalmuseet.

Flere har måtte vente i årevis på at få udbetalt deres godtgørelse, når de har fundet kulturhistoriske genstande, og indleveret dem til staten. Men nu vil Nationalmuseet ansætte seks nye medarbejdere og effektivisere forskellige områder, som skal minimere ventetiden.

Når man finder et stykke af den danske kulturarv, kaldes fundet for "danefæ". Det kan eksempelvis være gamle mønter eller øksehoveder, som automatisk tilhører staten. Man er altså forpligtet til at indlevere sit fund mod en økonomisk godtgørelse.

»Vi har undersøgt, hvor der er den største mængde sager der venter på at blive behandlet, og ansætter derfor flere sekretærer og to museumsinspektører - de sidstnævnte skal fungere som kviksagsbehandlere,« oplyser Mads Schear Mikkelsen.

Kviksagsbehandlerne skal udelukkende tage sig af de simple sager, som hurtigt kan blive ekspederet, hvilket er en stor del af den nye strategi.

Rekordmange danefæ presser Nationalmuseet

I de senere år har der været en stigende interesse for at finde de arkæologiske danefæ og hvert år bliver flere fund indleveret til staten. Mads Schear Mikkelsen mener, at det skyldes flere ting.

»Jeg tror, det handler om, at der er en stor generel interesse for kulturarven, og så er detektorerne blevet billigere,« siger han og tilføjer, at det derfor er blevet nemmere at blive en del af at finde kulturarven.

Han fortæller, at interessen har fået mere opbakning, fordi folk ikke længere kun går ud for at finde danefæ på egen hånd.

Det er blevet en effekt, der spreder sig som ringene i vandet, fordi nogle starter foreninger, som samarbejder med de lokale museer i landet,« fortæller han.

På den måde er det blevet en organiseret hobby med træf, hvor flere mennesker mødes for sammen at lede efter danefæ.

Eksperter: Arkæologiske skatte kan ende i udlandet

Den store interesse for arkæologien og den danske kulturhistorie har kunnet ses i udviklingen af tallene over de indleverede fund de seneste år.

»Jeg vil ikke sige, at det er en folkesport, men der er rigtig mange, der interesserer sig for det,« siger Mads Schear Mikkelsen.

I 2015 blev der indleveret 9756 genstande og udbetalt 4,2 mio. kroner i godtgørelse. I 2016 blev 17.000 genstande indleveret, dog over en lidt længere periode end et år.

Men Mads Schear Mikkelsen er ikke i tvivl om, at der er tale om en reel stigning, og Museet vil få endnu mere travlt i fremtiden, mener han.

»Det forventede niveau for 2017 vil være minimum det samme,« siger han.

Fortiden hitter: Amatørarkæologer har fundet rekordmange historiske skatte i 2016

Udover de nye ansættelser vil Nationalmuseet også opleve ændringer i måden, sagerne behandles på. Flere ting skal effektiviseres, og Mads Schear Mikkelsen fortæller, at der skal være mere åbenhed overfor forslag, som kan forbedre arbejdet internt.

»Vi har fået flere ressourcer til det, men vi skal samtidig også nå mere per sæt hænder og per arbejdstime,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Lillelund: Vort modersmål er fucking truet

Niels Lillelund
Kommentar: Og sådan har det vistnok altid været, og der er ikke noget at gøre ved det – andet end det, man selv kan gøre.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her