Indland

FOA-analyse: Pressede kommuner udhuler ældremilliard og værdighedsmilliard

Hjemmehjælpen er i frit fald, og kommunale besparelser på 2017-budgettet betyder ifølge analyse nulvækst i ældreplejen på trods af ældremilliard, klippekort og værdighedsmilliard.

Betty Havmand er 87 år og bor i Holbæk. Hver morgen kommer hjemmehjælper Yvonne Pedersen for bl.a. at lave hendes morgenmad. Holbæk er den kommune, som er mest rundhåndet med hjemmehjælp, men hverken Betty Havmand eller Yvonne Pedersen synes der er noget som helst luksus over niveauet. Foto: Sofia Busk.

Antallet af ældre danskere stiger markant i disse år, og politikerne har uddelt værdighedsmilliarder, ældremilliarder og indført klippekortordninger. Alligevel er der siden 2008 skåret knap seks millioner årlige hjemmehjælpstimer væk i kommunerne, ligesom 30.000 færre ældre i dag modtager hjemmehjælp.

Det viser en analyse fra Ældre Sagen, der dokumenterer, at der i perioden er sparet 20 pct. af hjemmehjælpstimerne væk, samtidig med at antallet af ældre over 65 år er steget med 23 pct.

»Sat på spidsen ser det ud til, at politikerne står inde på Christiansborg og hælder penge ud til kommunerne for at sikre en bedre ældrepleje, mens de pressede kommuner udhuler alle de ekstra puljepenge ved at lave tilsvarende lokale besparelser
Karen Stæhr, sektorformand FOA.

»Ældre har generelt et bedre helbred end tidligere, men det kan slet ikke forklare det markante fald i hjemmehjælpstimerne. Det er udtryk for en uhyggelig stram visitation i kommunerne, og der er utvivlsomt mange svækkede ældre, der i dag ikke får den hjælp, de har brug for,« siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Samtidig viser Jyllands-Postens beregninger, at der er enorme forskelle på, hvor meget hjemmehjælp kommunerne yder. I Holbæk blev der i 2015 i gennemsnit givet 2.210 hjemmehjælpstimer om ugen pr. 1.000 ældre over 79 år, mens borgerne i Glostrup, Langeland og Varde måtte nøjes med en tredjedel.

Og ifølge en ny analyse fra FOA er kommunerne godt i gang med at udhule både værdighedsmilliarden og klippekortordningen. I kommunernes budgetter for ældreplejen i 2017 var der samlet budgetteret med en minusvækst på 409 mio. kr., inden den nye klippekortordning på 380 mio. kr. blev vedtaget med finansloven. Og 81 af landets 98 kommuner vil i år bruge færre penge end i fjor pr. ældre.

Thyra Frank: Mange konkurser har gjort ældre utrygge

»Politikerne på Christiansborg hælder penge ud til kommunerne for at sikre bedre ældrepleje, mens de pressede kommuner udhuler de ekstra puljepenge med lokale besparelser,« siger sektorformand Karen Stæhr, FOA.

Hos Kora bekræfter kommunalforsker Kurt Houlberg, at hverken ældremilliarden eller værdighedsmilliarden har betydet, at der er brugt tilsvarende flere penge på ældreområdet.

»Men det kan jo være, at kommunerne havde reduceret udgifterne på ældreområdet mere, hvis de ikke havde fået de ekstra puljepenge,« siger han.

Ældreminister Thyra Frank (LA) peger på, at flere ældre klarer sig uden hjælp, fordi kommunerne har fokus på rehabilitering og velfærdsteknologi:

»Man kan derfor heller ikke regne med, at de kommunale udgifter skal stige præcis lige så meget som antallet af ældre.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her