Politiet: Misbrug af et profilfoto på 15 datingsider er ikke en sag for os
Politiet afviste at hjælpe Diana Andresen, der fik stjålet sit profilfoto og fandt det på en falsk datingprofil. Hvis politiet ikke kan hjælpe mig, hvem kan så, spørger Diana Andresen.
Det vækker kraftig kritik fra Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Digital Sikkerhed, at politiet afviser at modtage anmeldelser fra folk, der har fået stjålet og misbrugt profilbilleder fra Facebook på bl.a. datingsider.
Jyllands-Posten beskrev forleden, hvordan den 42-årige Diana Andresen fra Helsingør henvendte sig til Nordsjællands Politi, efter at hun havde fundet ud af, at nogen havde kopieret hendes foto og brugt det til en falsk profil på den omstridte datingsite Matchclub.dk, som er fyldt med fiktive kvindeprofiler og systematisk snyder de mandlige brugere.
Da Diana Andresen ringede til politiet for at få hjælp, fik hun at vide, at politiet ikke kunne hjælpe hende, fordi billedet var kopieret fra hendes åbne profil på Facebook, og at det dermed var blevet allemandseje.
Civilt søgsmål
Den besked møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Digital Sikkerhed, men hos Nordsjællands Politi fastholder pressekoordinator Henrik Suhr, at det var den rigtige besked, Diana Andresen fik.
»Vi kunne godt have modtaget anmeldelsen og undersøgt sagen, men vi ville være kommet frem til den samme konklusion. Nemlig, at der ikke er nogen overtrædelse i det, og at hun selv måtte tage fat i en advokat og køre sagen selv som et civilt søgsmål,« siger Henrik Suhr.
Han pointerer, at når man har lagt et foto på Facebook, kan alle bruge det.
»Men der er selvfølgelig grænser for, hvad man kan bruge det til. Vi kunne godt have taget imod en anmeldelse og undersøgt sagen. Vi ville bl.a. have kigget på, om der var sket nogen sexkrænkelser. Det var der ingen forlydender om. Hvis det er et portrætfoto, der er kopieret, kan der være tale om æreskrænkelser, men de er underlagt privat påtale og er ikke en sag for politiet,« siger han.
Intet svar fra Matchclub
Politiet opfordrede hende i øvrigt til at henvende sig til datingsiden. Det gjorde hun, men uden den store succes. For Matchclub.dk svarede aldrig på hendes henvendelser.
Jeg troede, at man som almindelig borger kunne ringe politiet og få hjælp.
I Rådet for Digital Sikkerhed har formand Rasmus Theede forståelse for, at politiet har travlt og derfor ikke kan tage alle sager.
»Men det undrer mig, at politiet mener, at det ikke er en overtrædelse af ophavsretten og persondataloven at stjæle og misbruge andres billeder,« siger han.
Falsk markedsføring
I Forbrugerrådet Tænk undrer vicedirektør Vagn Jelsøe sig også over, at politiet ikke har taget sagen.
»Jeg vil ikke gøre mig til herre over juraen i afgrænsningen af politiets opgaver, men der er flere aspekter i denne sag. Det ene er den krænkelse, som hun er udsat for. Det andet er, at disse datingsider benytter falsk markedsføring og minder rigtig meget om andre typer fuphjemmesider, som er en opgave for politiet at få lukket. Derfor burde politiet også undersøge disse datingsider, for det er en opgave for politiet at medvirke til, at vi i Danmark ikke har hjemmesider, som bedrager folk,« siger Vagn Jelsøe.
Jyllands-Posten har haft kontakt med en medarbejder hos Matchclub, der fortæller, at han og andre medarbejdere blev opfordret til at kopiere billeder, som kunne bruges i de fiktive profiler på datingsiderne.
Diana Andresen var meget overrasket, da hun fik at vide, at politiet ikke kunne hjælpe.
»Jeg var helt desperat, og jeg troede, at man som almindelig borger kunne ringe til politiet og få hjælp. For mig er det en alvorlig sag, og det er vel næppe første gang, at politiet får sådan en anmeldelse,« siger hun.
Diana Andresen siger, at hendes situation er »enormt frustrerende«.
»Det breder sig som ringe i vandet, og mit billede ligger nu på 15 datingsider. Hvis politiet ikke kan hjælpe mig, hvem kan så? Matchclub.dk har ikke svaret på min henvendelse. Jeg burde måske gå videre med det, men jeg kan ikke overskue at gå i gang med et civilt søgsmål,« siger hun.