*

Indland

Ukuelig 93-årig siger nej tak til plejebolig: »Så bestemmer man ingenting selv«

Der er store forskelle på antallet af plejeboliger i danske kommuner - der er flest i byerne og færrest på landet. I landsbyen Tirstrup bor en 93-årig og en 91-årig, som ikke har behov for at flytte.

At flytte væk fra hjemmet i Tirstrup på Djursland for at komme i en plejebolig står nederst på Jenny Lund Hansens ønskeliste.

Selvom hun er blevet 93 år, har bøvl med ryggen, er dårligt gående efter flere fald i hjemmet og har fået opereret begge hofter, klarer hun stadig det meste selv - både indkøb, madlavning og bad. Og dét, som hun ikke selv kan klare, ordner hjælpsomme folk for hende.

»Jeg har den indstilling, at den sidste tid, jeg har tilbage, håber jeg kan blive som jeg har valgt,« forklarer Jenny Lund Hansen. Og i den løsning indgår der ikke et ophold i en plejebolig, for »jeg har den indstilling, at så bestemmer man ingenting selv,« som hun siger.

Jenny Lund Hansen, 93 år, klarer det meste af sin husholdning og personlige hygiejne selv eller ved hjælp fra sit netværk i landsbyen Tirstrup. Foto: Gregers Tycho

»Jeg vil helst klare mig her,« siger Jenny Lund Hansen, og på den måde passer hun ind i et landsdækkende mønster for ældres brug af plejehjem, ældrecenter eller anden form for plejebolig:

At der er en tendens til, at en større andel af de ældste borgere i storbyerne bor i plejebolig sammenholdt med ældre i mellem- og landkommunerne.

Ifølge beregninger fra Ældre Sagen er Syddjurs Kommune, hvor Jenny bor, en af de kommuner, hvor færrest ældre, nemlig 7,7 pct. af de +80-årige, bor i plejebolig. Til sammenligning bor næsten 20 pct. af de ældre i København på enten plejehjem, ældrecenter eller anden form for plejebolig.

I København bor hver 5. ældre i plejebolig - i Syddjurs er det kun hver 15. ældre

De store kommunale forskelle (se det interaktive kort herunder) understøttes af beregninger, som Jyllands-Posten har fået lavet. De viser, at der i København og Svendborg er ca. 350 plejeboliger til rådighed per 1.000 borgere over 80 år, mens Syddjurs, Furesø og Vallensbæk kommuner befinder sig i den anden ende af skalaen og kun har ca. en tredjedel, nemlig omkring 100 plejeboliger per 1.000 ældre.

Nemmere at få hjælp fra netværk

Det skæve forhold mellem by og land kan ikke kun forklares med, at der er færre plejeboliger uden for de store byer, siger Christine Swane, kultursociolog og direktør i Fonden Ensomme Gamles Værn. I de mindre byer er det også nemmere for de ældre at få hjælp og støtte fra naboer og netværk, siger hun.

»Man er som ældre mere synlig, hvis man har boet mange år i en mindre by og bliver genkendt i lokalmiljøet. Her får man nemmere øje på en ældre, som trænger til f.eks. indkøbshjælp. I storbyen har man måske ikke den samme opmærksomhed på eller kendskab til hinanden,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her