Partier til Løkke: Skærp tonen over for Trump
Løkke skal give Trump klar besked om solidaritet, frihandel og Putin, lyder opfordringen før mødet i Det Hvide Hus.
Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag træder ind i Det Hvide Hus, skal han give USA’s præsident, Donald Trump, klar besked om Danmarks syn på hans omstridte politik. Sådan lyder opfordringen fra en række af Folketingets partier.
»Statsministeren skal sige, at vi har brug for et stærkt Nato. Han skal sige, at man skal passe på de værdier, som vi har bygget op sammen med amerikanerne i Vesteuropa siden Anden Verdenskrig. Og han skal sige, at handel mellem lande giver mere velstand, velfærd og bedre muligheder for fred,« siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup:
»Det har Trump brug for at høre. Vi har fået nogle signaler fra amerikanerne, som er bekymrende.«
De Radikale opfordrer Løkke til at bruge »mere direkte vendinger, end vi er vant til« over for en amerikansk præsident.
»Løkke skal gøre det klart for Trump, at den loyalitet og støtte, som USA forventer fra sine allierede, også kræver, at man udviser solidaritet den anden vej,« siger Martin Lidegaard (R).
Også Rusland skal bringes op, mener De Konservative.
»Trump flirter med Putin. Det er enormt vigtigt, at vi fortæller ham, at vi er udfordret af Putin,« siger udenrigsordfører Naser Khader (K).
Bekymringer skal tages op
Enhedslisten vil blandt andet have Løkke til at kritisere Trumps indrejseforbud.
»Det er vigtigt, at Danmark som et land, der er enormt tæt på USA, tør udtale sig kritisk,« siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL).
Statsministeriet henviser til Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. Han siger, at »der kan være forskellige holdninger til den nye amerikanske præsident, men USA er vores vigtigste allierede. Punktum«.
»Forudsætningen for, at man har et godt forhold til sine venner, er, at man fortæller dem, hvis der er noget, der bekymrer. Der synes jeg, at klima, frihandel og vores fælles sikkerhed er naturlige emner at tage op,« siger han.
At Danmark så kort tid efter præsidentskiftet inviteres ind i Det Hvide Hus, giver større muligheder end normalt, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Københavns Universitet.
»Her kan man få sine budskaber igennem hos en amerikansk administration, som ikke rigtig har fundet fodfæste endnu,« siger han.