*

Indland

DF: Nogle asylsøgere kan godt vente med at komme til tandlægen

Udgifterne til tandlægebehandling af asylsøgere er næsten fordoblet fra 2015 til 2016. De Radikale advarer mod at spare på området.

Asylsøgere under 18 år får gratis tandlægehjælp på linje med danske unge, mens voksne asylsøgere har ret til ”smertelindrende” og ”uopsættelig” tandbehandling. Nu vil Dansk Folkeparti have skåret i serviceniveauet. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Tandlæger landet over havde i 2016 ekstra travlt med at bore i asylsøgeres tænder.

Udgifterne til tandbehandlinger af personer, der søger om asyl i Danmark, blev således næsten fordoblet fra 11,3 mio. kr. i 2015 til 21,7 mio. kr. i 2016.

Det dummeste, vi kan gøre, er da at gøre folk syge og dårlige. Så er der jo stor risiko for, at det bliver sværere for dem at få job og bidrage.
Sofie Carsten Nielsen (R), integrationsordfører

Det viser et svar, som udlændingeminister Inger Støjberg har givet til Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti, på baggrund af oplysninger fra Udlændingestyrelsen.

En del af stigningen skyldes, at der i 2016 var flere udlændinge på landets asylcentre end året før. Men den gennemsnitlige udgift pr. asylsøger er også steget. Målt pr. såkaldt helårsperson var udgiften i 2016 på 1.568 kr. Det er over 400 kr. mere end året før. Det får Peter Skaarup til at kræve besparelser, så der skrues ned for den tandlægehjælp, som asylsøgere kan få. Nogle må vente med et tandlægebesøg, indtil de evt. får asyl, mener han.

DF: Udlændinge skal selv betale for at få en tolk med sig til

»Vi skal huske på, at de penge, vi betaler for tandlægeudgifter, kun kan tages et sted fra, og det er fra skatteborgerne, dvs. de penge, der ellers skal gå til ordentlig velfærd for borgere her i landet i det hele taget,« siger Peter Skaarup, der ser dette som endnu et argument for at hjælpe folk i nærområderne frem for i Danmark.

Men nu er de her. Vil du nægte asylsøgere at komme til tandlægen, hvis de har huller i tænderne og tandpine?

»Nej, men jeg vil sørge for, at de så i givet fald selv kommer til at betale de omkostninger, der er forbundet med det,« siger han, der pointerer, at mange asylsøgere har betalt menneskesmuglere store beløb for at komme hertil og derfor også må formodes at have midler at betale med.

Samme ret som danskere

Asylsøgere under 18 år har ret til samme sundhedsydelser som danske børn, herunder gratis tandbehandling, mens voksne asylsøgere har ret til »nødvendig sundhedsbehandling«, dvs. en behandling, som er smertelindrende eller uopsættelig. For så vidt angår tandlægebehandling gælder det f.eks. smertestillende behandling for huller i tænderne.

Til sammenligning har danske kontanthjælpsmodtagere mulighed for at få penge til tandlægebehandling ud over en egenbetaling på 600 kr. om året.

Sofie Carsten Nielsen, De Radikales integrationsordfører, mener, at det vil være meget kortsigtet at spare på tandlægehjælpen.

»Det dummeste, vi kan gøre, er da at gøre folk syge og dårlige. Så er der jo stor risiko for, at det bliver sværere for dem at få job og bidrage. Dansk Folkeparti må jo ønske, at integrationen mislykkes, og problemerne bliver større,« siger hun.

Peter Skaarup er ikke bekymret for, at det vil blive dyrt på længere sigt, hvis man udsætter tandlægebesøg for bl.a. børn.

»Vi taler om en relativt kort asylfase på normalt måneder og ikke år. Man behøver ikke tilbyde den store pakke og hele baduljen af tilbud med forebyggende tiltag, før vi ved, om de pågældende overhovedet får lov til at blive her i landet eller ej,« siger gruppeformanden, der vil bede regeringen om en redegørelse for, hvorfor udgifterne er steget så markant.

Venstre: Flygtninge skal nok begynde at søge arbejde, når de m

Udlændingestyrelsen siger til Jyllands-Posten, at det er for tidligt at konkludere, om der er tale om en ny udvikling med reelt stigende udgifter pr. asylsøger. Udgifterne kan således svinge fra år til år, bl.a. fordi der sker en forskydning i forholdet mellem andelen af børn og voksne. Desuden kom der et stort antal asylsøgere i de sidste måneder af 2015. De har først fået deres eventuelle tandbehandling i 2016, hvorfor udgiftsniveauet i 2015 måske er kunstigt lavt, anfører styrelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bundsgaard valgte at klage i stedet for at bage
Den aarhusianske borgmester var lørdag stærkt kritisk overfor Trafikstyrelsen. Styrelsen afviser kritikken, og oplyser i samme ombæring, at man onsdag forventer at give Letbanen tilladelse til at køre med passagerer, hvis Aarhus Letbane lever op til de nødvendige vilkår. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her