Indland

Borgerlig tænketank tror ikke på jobpræmie

Jobpræmie får ledige til at udskyde job, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos.

Regeringen bør aflyse jobpræmien til langtidsledige. Det ansporer dem til at søge job senere, fordi de først får præmien efter et års arbejdsløshed.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

Han påpeger, at et studie fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, viser ingen tegn på, at to tidligere jobpræmier fik flere ledige i arbejde.

- Hvis jobpræmien virker, så er den skadelig på den lange bane. Den udløses efter ledighed over et år. Så vil nogle ledige udskyde deres jobsøgning. De vil først tage ledige job efter et år, mener Mads Lundby Hansen.

Der var jobpræmier uden effekt såvel under statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som hans efterfølger Helle Thorning-Schmidt (S), understreger han.

- Det kan betyde, at ledige får en forventning om, at der også fremadrettet vil være disse jobpræmier. Så de udskyder job, indtil der er gået et år. Det giver faktisk mere langtidsledighed, siger Mads Lundby Hansen.

Han vil hellere beskære dagpengene for at få ledige i job. En ledig på den højeste dagpengesats med to børn tjener kun 300 kroner om måneden ved at tage et lavtlønsjob. Det er 10 kroner om dagen, siger han.

- Derfor vælger nogle på dagpenge ikke at tage de ledige job. I stedet for en lappeløsning og symbolpolitik som en jobpræmie er, så anbefaler jeg, at man reducerer dagpengene med ti procent, siger Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen henviser til, at det ifølge Dagpengekommissionen vil give 13.000 flere i beskæftigelse.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her