*

Indland

Nu slipper Elias Sher for Støjbergs utålelige ophold

Udlændingestyrelsen har efter højesteretsdom måttet hæve opholdspligten for otte udlændinge på tålt ophold.

Afghanske Elias Sher er på tålt ophold og har hidtil skullet bo på et udrejsecenter i Midtjylland, langt væk fra sin kone og tre små børn i Hillerød. Nu har han og syv andre på tålt ophold fået lov selv at bestemme, hvor de vil bo. Foto: Carsten Snejbjerg

Fredag aften stod den på afghanske specialiteter i et hjem i Hillerød.

»Vi fejrer, at jeg nu helt lovligt må bo sammen med min familie,« jublede Elias Sher, der er én af 69 personer på såkaldt tålt ophold i Danmark.

Han havde netop fået at vide af sin advokat, at han ikke længere har pligt til at bo på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland.

Personer på tålt ophold har typisk fået en udvisningsdom for grov kriminalitet, men efter endt afsoning i fængslet kan de ikke sendes til hjemlandet, fordi de dér risikerer tortur og forfølgelse.

Tidligere skulle de bo og opholde sig i Center Sandholm nord for København, men i fjor fik de besked på at rykke til det nye Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland. Det skal være utåleligt at være på tålt ophold, udtalte udlændingeminister Inger Støjberg (V) ved den lejlighed.

Men i januar rokkede en højesteretsdom ved hele grundlaget for det, da en libanesisk mand, der i 2005 blev idømt otte års fængsel og udvisning i en østjysk narkosag, fik ophævet sin opholdspligt.

Der er grænser for, hvor lang tid man kan være underlagt disse begrænsninger, lød det i præmissen for dommen.

»Det skal være utåleligt«

Inger Støjberg sagde efterfølgende, at man i lyset af afgørelsen ville kigge de øvrige sager med personer på tålt ophold igennem.

I alt otte udlændinge har nu fået ophævet deres opholdspligt, oplyser Udlændingestyrelsen, der tilføjer, at flere kan komme til, da man ikke er færdig med at behandle alle sager.

Støjberg om Facebook-opslag: »Det er helt naturligt at fejre politiske sejre«

Jytte Lindgård, formand for landets udlændingeretsadvokater, finder det helt logisk, at udlændingemyndighederne nu må bakke i forhold til opholdspligten.

»Det er mennesker, der reelt ikke har nogen mulighed for at forlade Danmark, fordi de risikerer at blive slået ihjel i hjemlandet. Derfor kan man naturligvis ikke bare lade dem sidde på et udrejsecenter på ubestemt tid. Højesteret sagde, at der er en tidsgrænse, og det er det, som myndighederne nu er tvunget til at rette ind efter,« siger hun.

Elias Shers sag minder på mange måder om den, som Højesteret afgjorde i januar. Den nu 47-årige afghaner kom til Danmark i 1992 og blev i 2004 idømt otte års fængsel i en stor narkosag.

Han blev prøveløsladt i 2008 og har været på tålt ophold lige siden. Da han skulle opholde sig i Center Sandholm var det muligt at få et familieliv til at fungere, fordi han i dagtimerne kunne være sammen med sin familie bestående af kone og tre børn i alderen to til fem år i Hillerød, fortæller han. Desuden kunne han passe sit frivillige arbejde i køkkenet på behandlingsstedet Kongens Ø ved Gilleleje.

Tysk medie efter Støjbergs kage: Danmark har fået en Trumpine

Han ignorerede i fjor påbuddet om at flytte til Kærshovedgård og har siden boet sammen med sin familie i Hillerød vel vidende, at overtrædelsen af opholds- og meldepligten var ulovlig og kunne resultere i en fængselsstraf. Folketinget har netop vedtaget en lov, der øger straffen for dette.

Selvom Elias Sher ikke længere behøver at bo på Kærshovedgård, er han fortsat på tålt ophold og underlagt begrænsninger. Han må bl.a. ikke tage et lønarbejde, og så længe, at han vælger ikke at bo på Kærshovedgård, får han heller ingen ydelse fra Udlændingestyrelsen, fremgår det af afgørelsen.

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her