Indland

Fik asyl og søn i Danmark - nu skal Ali Adan Mohamed tilbage til Somalia

Ali Adan Mohamed er 1 af de 17 somaliere, der hidtil har fået frataget deres opholdstilladelser.

Da Ali Adan Mohamed midt i januar sad i sin lille lejlighed i Langeskov på Fyn og så de første fire ord i brevet fra Udlændingestyrelsen, vidste han med det samme, at alt var ændret.

»Udlændingestyrelsen inddrager din opholdstilladelse,« stod der med store typer.

Den 31-årige somaliske flygtning fik i 2012 asyl i Danmark som følge af de krigslignende tilstande i hjemlandet. Kort efter kom hustruen Jasmin Salad Jama hertil som familiesammenført, og i slutningen af 2013 fødte hun sønnen Muhammed, der nu er tre år gammel. Begge har som en konsekvens af afgørelsen også mistet deres opholdsgrundlag.

Familien har fra starten gjort alt for at blive integreret og indrette sig på en fremtid i Danmark, siger Ali Adan Mohamed, der fremhæver, at sønnen kun taler dansk, fordi det ifølge forældrene vil gøre det lettere, når han skal i skole.

Hidtil har det da også været sådan, at personer, der fik asyl i Danmark, kunne være rimeligt sikre på at få lov at blive. Flygtninge får godt nok kun en midlertidig opholdstilladelse, men siden starten af 00’erne og slutningen på Balkankrigene er ingen blevet sendt hjem med henvisning til, at der er blevet fredeligere i hjemlandet.

Det har ændret sig nu.

I efteråret i fjor bekendtgjorde Udlændingestyrelsen, at man ville gå igennem 800 sager med somaliske flygtninge netop fordi, at situationen i Somalia angiveligt var blevet mere stabil. 47 sager er hidtil afgjort, og 17 har fået frataget deres opholdstilladelse. 

Den ene af disse er Ali Adan Mohamed, der er uforstående over for vurderingen af sikkerhedssituationen. Han peger på, at den islamistiske bevægelse al-Shabaab kontrollerer store områder af Somalia, og at der næsten dagligt er bombesprængninger og terrorangreb i hovedstaden Mogadishu, som han i sin tid flygtede fra.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her