Annonce
Indland

Elever skal lære at afsløre løgn og mobning på nettet

Et nyt projekt skal træne teenagere til at navigere uden om falske nyheder og mobning på sociale medier.

Spredning af falske nyheder og mobning er et kendt problem på internettet, og derfor skal et nyt projekt lære elever i folkeskolens ældste klasser og i gymnasiet at gennemskue usande historier og dårlig opførsel.

"Digital (Ud)dannelse" hedder projektet, som udspringer fra Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier.

Gennem undervisning og på en online platform skal eleverne lære at analysere og forstå, hvordan falske nyheder, såkaldte shitstorme og digital mobning opstår, forklarer professor Vincent F. Hendricks, der leder projektet.

- Vi kan være individuelt rationelle, men kollektivt stupide i den forstand, at vi kommer til at følge strømmen, fordi vi ikke sorterer informationer på den rigtige måde, siger han.

Undervisningen i digital dannelse udrulles først som pilotprojekt i Roskilde Kommune og på Rysensteen Gymnasium i København. Tanken er, at det senere skal udbredes til skoler i hele Danmark.

Som en del af projektet skal de unge lære om "lemmingeeffekter" og "flertalsmisforståelser", som kan udnyttes til at lave falske nyheder og påvirke børn og unges meninger, forklarer Vincent F. Hendricks.

Forkerte tolkninger kan få alle til - sammen - at gå den forkerte vej.

Også elevernes forældre skal involveres, så de får et indblik i de unges selfier, likes og følgere, og så de kan guide dem i virkeligheden bag skærmen.

- Vi ved, at mange forældre til teenagere ikke rigtigt ved, hvad der foregår på nettet, hvad deres børn foretager sig, og hvad de bliver udsat for, siger Vincent F. Hendricks.

Projektet er støttet af TrygFonden, som bidrager med 6,1 millioner kroner. Derudover er der en række offentlige og private samarbejdspartnere.

Projektleder Christoffer Elbrønd fra TrygFonden forklarer, at en indsats for unges dannelse på nettet er nødvendig, fordi en stadigt større del af vores liv udspiller sig i den digitale verden.

- Ligesom det er tilfældet i det analoge samfund, er det vigtigt, at vi har nogle fælles normer og spilleregler for, hvordan vi agerer og opfører os over for hinanden på internettet, siger han.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her