Kostråd sætter ny standard for, hvad vi skal spise
Spis rigtigt og lev længere. Men kostrådene er ikke præcise, mener ekspert.
Det er ikke længere godt nok at spise 6 stykker frugt eller grønt hver dag. En ny undersøgelse fra England, lavet af Imperial College London, viser, at vi i stedet bør spise 10 om dagen, hvis vi vil leve længere. Det skriver BBC.
»Hvis vi skulle ændre nogle kostråd, så skulle vi hellere skrue op for indtaget af grove grøntsager i stedet for frugt,« siger Sara Elisabeth Eriksen, cand. scient. i human ernæring ved Institut for ernæring og Jordemoderkundskab, som har speciale i det ernæringsfysiologiske felt.
Hun mener, at vi bør skelne mellem frugter og grøntsager i kostrådene, da frugter giver os nogle vigtige næringsstoffer, især vitaminer, hvor de grove grøntsager giver os gode fibre.
»Og vi ligger generelt lavt på kostfiberindtag,« fortæller hun.
Ifølge undersøgelsen kan bestemte frugter og grøntsager mindske risikoen for kræft og hjertekarsygdomme. Sara Elisabeth Eriksen er enig og tilføjer, at kostfibre også har en stor betydning for type to diabetes.
Men generelt spiser vi danskere ikke det, vi skal, når det kommer til frugter og grøntsager, og derfor ville det ifølge Sara Elisabeth Eriksen give mening at anbefale mere, for at få folks øjne op for kostrådene.
»Det ville være en understregning af kostrådenes vigtighed at sætte dem op over for danskerne, men bare fordi man ændrer en anbefaling, er der ikke nogen garanti for, at danskerne følger den. Danskerne har i forvejen svært ved at leve op til de 600 g frugt og grønt som anbefalingen lyder nu,« siger hun.
Hun pointerer, at selv hvis folk spiste de seks stykker frugt og grønt om dagen, som indtil nu har været den anbefalede mængde, ville det ikke være nok. Så det er ikke forkert at sætte kostrådene op til 10. Vi er bedst til at spise frugt, men vi opfylder langt fra kostrådets anbefaling.
»Kvinder er bedre til at spise den anbefalede mængde frugt i modsætning til mænd. Derudover er der også undersøgelser, som viser, at skolebørnene halter efter,« siger hun.
Det er heller ikke ligegyldigt, hvilke grøntsager vi vælger. Når det anbefales, at man spiser frugt og grønt, så skal man tænke over, hvad "grønt" er. De opdeles i fine og grove typer af grøntsager, hvor de grove har et højere indhold af fibre end de fine.
Eksempler på fine grøntsager er tomater, agurker, peberfrugt og salatblade, som indeholder 1,5 fibre per 100 gram. Hvorimod de grove grøntsager indeholder to til seks gram fibre per 100 gram, og består eksempelvis af rodfrugter såsom gulerødder, rødbeder og pastinakker, og forskellige kåltyper som broccoli, spidskål og rosenkål.
»Jeg tror ikke, at danskerne vil indtage mere frugt og grønt ved at ændre kostrådende. Men det kan ikke skade, og jeg synes, at vi skal kigge med nysgerrige øjne på sådan en undersøgelse,« siger Sara Elisabeth Eriksen.