Dansk Folkeparti i et kontroversielt angreb på dansk efterretningstjeneste

DF-angreb mod efterretningstjeneste vækker vrede. Forsvarsministeren, S og R kalder det et Trump-agtigt forsøg på at underminere tilliden.

Artiklens øverste billede
Forsvarets Efterretningstjeneste underprioriterer truslen fra islamisk terror, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF) i kontroversielt angreb mod FE. Foto: Jonas Olufson, Polfoto

I et opsigtsvækkende angreb på Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kalder Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, spiontjenestens seneste advarsler om Rusland for overdrevne og en »afledningsmanøvre«, der skal dække over en værre trussel fra islamiske terrorister.

Thulesen må melde klart ud, om dette forargelige angreb virkelig er DF’s linje. Den, der tier, samtykker

Martin Lidegaard (R), Udenrigsordfører

»Der tror jeg desværre, at FE er blevet påvirket af politikerne. Jeg tror, at indholdet af de enkelte analyser (om Rusland, red.) er fine nok. Det er mere listen over, hvad der er farligst, jeg synes virker mærkelig. Når vi nu ved, at folk bliver dræbt i Europas gader af islamiske terrorister, burde FE have lagt mere vægt på det end på truslen fra Rusland,« siger hun med henvisning til bl.a. FE’s nyeste risikovurdering fra december.

Cybertrussel pustes op

Marie Krarup understreger, at det mest er vægtningen af truslerne over for befolkningen, som hun er uenig i, og ikke selve indholdet i risikovurderingen.

»De får det til at fremstå, som om der er en interesse fra Ruslands side til at foretage et angreb,« siger Marie Krarup, der også finder FE-chef Lars Findsens advarsler om russiske cyberangreb i Danmark for overdrevne.

»Hvis man bryder ind i et valgsystem og ødelægger det og får talt stemmerne forkert op, ville det være farligt. Men det er slet ikke et realistisk scenarie,« siger hun.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder angrebet på FE for »fejlagtigt« og fastslår, at der på ingen måde er grundlag for at piske en stemning op om, »hvorvidt FE er professionel eller en propagandaorganisation«. Marie Krarup »bør ikke tage dette skridt og prøve at underminere tilliden til det danske efterretningsvæsen«, siger ministeren. Claus Hjort: Marie Krarups kritik af FE er fejlagtig

Både Socialdemokratiet og De Radikale sammenligner Krarups kritik med Donald Trumps gentagne angreb på efterretningstjenesterne i USA. Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) kalder DF-angrebet »vanvittigt«, mens udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) kræver DF-formand Kristian Thulesen på banen:

»Thulesen må melde klart ud, om dette forargelige angreb virkelig er DF’s linje. Den, der tier, samtykker.«

FE har ingen kommentarer til Krarups kritik.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.