Pengeindsamlere afleverer mangelfulde regnskaber

Vi giver penge til gode formål i stor stil, men de færreste regnskaber fra indsamlinger lever op til reglerne, fastslår Indsamlingsnævnet.

Det kniber med at overholde de lovbestemte krav, når foreninger, organisationer og fonde indsamler penge hos velmenende danskere.

Det fastslår Indsamlingsnævnet, som siden 2014 har stået for kontrollen med indsamlinger.

Vores erfaring er, at de færreste regnskaber – herunder de regnskaber, som skal revideres af en statsautoriseret eller registreret revisor – overholder kravene.

Christian Lundblad, formand for Indsamlingsnævnet

Indsamlere skal en gang årligt aflevere et regnskab til Indsamlingsnævnet med bl.a. indtægter og udgifter. Hvis der er indsamlet over 50.000 kr., skal regnskabet være godkendt af en statsautoriseret eller registreret revisor.

Men selv om revisorerne skal ses som en del af kontrollen med indsamlingerne, sikrer det ikke, at regnskaberne lever op til reglerne, lyder det fra nævnet.

»Vores erfaring er, at de færreste regnskaber – herunder de regnskaber, som skal revideres af en statsautoriseret eller registreret revisor – overholder kravene,« siger nævnets formand, retspræsident Christian Lundblad, og nævner nogle eksempler:

Regnskaberne mangler meget ofte nødvendige underskrifter, f.eks. er det »tit«, at de ansvarlige for indsamlingen ikke har skrevet under på, at den er sket efter reglerne. Et andet »typisk problem« er, at det ikke klart fremgår af regnskaberne, om en udgift er en omkostning i forbindelse med en indsamling eller anvendelse af et overskud fra en indsamling.

»En meget stor del af regnskaberne opfylder ikke umiddelbart de formelle krav,« siger Christian Lundblad.

De mangelfulde regnskaber betyder, at nævnet bruger mange kræfter på at hente yderligere oplysninger hos indsamlerne, hvilket har været med til at skabe en pukkel af regnskaber. I øjeblikket venter 239 regnskaber på at blive gennemgået. Dertil kommer ca. 300 sager, hvor der skal rykkes for indsendelse af regnskab. Da loven kun har virket siden 2014, er det ikke muligt at sige noget om antallet af regnskaber, som ender med at blive underkendt.

Bestyrelsen i foreningen Familier med kræftramte børn godkendte i juni i fjor regnskabet for 2015, men i november 2016 havde nævnet stadig ikke gennemgået det. Som følge af offentlig kritik af regnskabet, tog nævnet sagen op og dumpede foreningens regnskab. Nævnet afventer nu et tillæg til regnskabet, som skal rette op på manglerne.

Kritikken af regnskaberne og revisorerne kommer bag på adm. dir. Charlotte Jepsen i revisorernes brancheorganisation FSR - Danske Revisorer.

»Jeg er meget overrasket, hvis der er generelle problemer med at leve op til reglerne, for generelt leverer vores medlemmer høj kvalitet og er meget opmærksomme på, at regnskaberne lever op til lovkravene,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.