2017 blev for flere indledt med blå blink

Op mod 100 mennesker kom til skade i forbindelse med fyrværkeri nytårsaften, og der var flere udrykninger med ambulancer, brandbiler og lægebiler end ved sidste års nytårsfejring.

Artiklens øverste billede
Der har i året været flere fyrværkeriskader og brande, end der var ved sidste års nytårsfejring. Foto: Simon Fals

Ikke alle fik en lige lykkelig start på det nye år.

Tal fra landets fem regioner og Danske Beredskaber vidner om en nytårsaften med flere blå blink. Fra alle steder lyder det, at 2016's sidste dag og aften var mere travl end normalt.

Der blev fra kl. 18 lørdag aften og frem til nytårsmorgen kl. 6 foretaget 1.406 opkald til 112, viser tal, som Region Sjællands AMK-Vagtcentral har indsamlet for landets fem regioner.

Heraf fulgte 1.156 udrykninger. 1.000 af disse blev foretaget af ambulancer, mens resten var enten akutbil eller lægebil. Akutlægehelikopteren kom også i luften tre gange i år - to gange i Nordjylland og en enkelt gang i Midtjylland.

Det er flere gange end sidste år, da 1.215 personer trykkede 112 ind på telefonen.

Også fyrværkeriskader har der i år været flere af. Mens der ved sidste års nytårsfejring var omkring 75 fyrværkeriskader, var der i år i alt 98, der kom til skade i forbindelse med fyrværkeri. Heraf har 38 mennesker fået øjenskader, mens 27 har fået skader på hænderne.

Værst har situationen været i Region Hovedstaden, hvor 55 er kommet til skade i forbindelse med fyrværkeri. Københavnerne trykkede 112 hele 467 gange i løbet af aftenen og natten.

Hos Danske Beredskaber, der er interesseorganisation for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsner over hele landet, havde man også mere travlt, da danskerne ringede 2017 ind.

Det fortæller Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.

»Vi har i år desværre set en stigende tendens til udrykninger. Vores bud er, at der har været omkring 25 pct. flere udrykninger i forhold til sidste år,« fortæller han til Jyllands-Posten søndag morgen.

Danske Beredskaber har samlet data fra 24 enheder med udrykningsansvaret rundt omkring i Danmark.

503 gange måtte der udrykninger ud fra omkring kl. 18 lørdag aften til søndag morgen kl. 5. På en normal nytårsaften er der omkring 400 udrykninger i forbindelse med brande eller lignende.

De fleste brande har været i forbindelse med fyrværkeri, fortæller Bjarne Nigaard. Det har bl.a. drejet sig om skraldespands- og containerbrande, som er de klassiske brande nytårsaften. Ofte er de bevidst påsatte, men nogle gange drejer det sig også om ulykker.

»Også de store batterier har ladet til at være mere antændelige i år - vi har set flere episoder, hvor de f.eks. står på gaden og bryder i brand. Det har man ikke oplevet på samme måde før. Jeg kan ikke gisne om, hvorfor det er sådan, men det har været en faktor, der har været overrepræsenteret i år,« siger Bjarne Nigaard.

Han fortæller, at når det regner mindre op til og i løbet af nytårsaften, betyder det også noget for, hvor letantændeligt ting bliver.

Der har desuden været brand i mere end 30 biler, motorcykler og knallerter som følger af enten fyrværkeri eller hærværk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.