Annonce
Indland

Præster vil sende biskop på studieorlov

Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, er havnet i en strid med flere præster om, hvordan man skal opfatte Gud.

»Kristendommen har ikke patent på Guds vej til os mennesker,« lyder det fra Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller. Den holdning har fået nogle præster til at rase. Foto: Charlotte de la Fuente

Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, bør tage på studieorlov for at læse Bibelen og lade sig vejlede eller i det mindste tage et kursus i, hvad kristendommen går ud på. Sådan lyder reaktionen fra flere præster på baggrund af et interview i dagens udgave af Jyllands-Posten, hvor Roskilde-biskoppen blandt andet forklarer, at han mener, at Gud ikke kun når kristne mennesker. Gud kan nå alle mennesker:

»Kristendommen har ikke patent på Guds vej til os mennesker,« siger Peter Fischer-Møller.

Biskoppens udtalelser om Gud er et radikalt og dramatisk opgør med kernen i selve kristendommen, mener blandt andre Henrik Højlund, der er sognepræst i Løsning og Korning og næstformand for Evangelisk-Luthersk Netværk.

Han er en sværmer, som prædiker sit eget tankespind i stedet for Kristus.
Agnete Raahauge, sognepræst i Hørup.

»Han skulle tage en orlov et stykke tid og genlæse de bibelske skrifter og bede meget og lade sig vejlede af kyndige sjælesørgere – og se, om ikke han kunne finde større klarhed,« mener Henrik Højlund.

Sognepræst Agnete Raahauge, der er redaktør af tidsskriftet Tidehverv, mener, at Peter Fischer-Møller med sine udtalelser er »en tom bispekåbe«, der hurtigst muligt bør tage studieorlov.

»Han er en sværmer«

Biskoppen forsømmer ganske enkelt at prædike det eneste sande gode, der er givet os under solen: Kristus, lyder det fra Agnete Raahauge.

»Han er en sværmer, som prædiker sit eget tankespind i stedet for Kristus. Derfor er han nok embedsmand i institutionen folkekirken, men han er ikke en biskop i ordets egentlige betydning. Han har renonceret på sin myndighed som tilsyn med sine præsters forkyndelse, for han har selv fornægtet det evangelium, som det er hans embede at prædike,« siger hun.

Professor i systematisk teologi på Aarhus Universitet Peter Lodberg vurderer, at striden er udtryk for en teologisk debat, som først de seneste år er kommet til Danmark, og som netop kredser om, hvorvidt Gud kun kan nå mennesker gennem Kristus, eller om der kan være andre veje. Han forudser flere af den slags diskussioner i fremtiden på grund af indvandringen af blandt andet muslimer til Danmark.

Peter Fischer-Møller siger, at han ikke er overrasket over kritikken fra nogle præster.

»Det, jeg kan undre mig over, er, at nogle trives med en linjevogterteologi, som er meget optaget af at dømme nogen inde og andre ude,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her