Annonce
Indland

Rekordmange asylbørn viser sig at være voksne

Der er i år lavet 800 aldersundersøgelser af asylsøgere, der siger, at de er under 18 år. I næsten 3 af 4 tilfælde blev de erklæret voksne.

Retsmedicinsk institut, KU. Grafik: Thorgerd Broni

Lægerne på Retsmedicinsk Institut i København har i år haft usædvanligt travlt med at undersøge alderen på asylsøgere, der er ankommet uden forældre og siger, at de er under 18 år.

Det er Udlændingestyrelsen, der beder retsmedicinerne om hjælp, hvis de har mistanke om, at en såkaldt uledsaget mindreårig i virkeligheden er voksen. Ud fra røntgenbilleder af fingerknogler og tænder fastlægger de personens alder.

Ved slutningen af november var der i 2016 blevet foretaget ca. 800 aldersundersøgelser, oplyser styrelsen. Det er over dobbelt så mange som i det hidtidige rekordår i fjor. Retsmedicinsk Institut vurderer, at tallet kan nå op på 1.000 inden årets udgang.

I de afgjorte sager er 3 af 4 – 74 pct. eller knap 600 personer – blevet vurderet til at være over 18 år.

Mindreårige har en række fordele under asylfasen, og får de asyl, kan de i modsætning til voksne søge om at få deres forældre hertil som familiesammenførte.

Asylbørn skal kunne trækkes i lommepenge: Slut med øl og IS-videoer på nettet

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører, mener, at der er tale om helt bevidst snyd.

»De forsøger at svindle sig til en opholdstilladelse og fordele, som de ikke er berettigede til,« siger Martin Henriksen, der mener, at man nu bør tage konsekvensen og aldersteste alle, med mindre der helt åbenlyst er tale om små børn.

Det afviser udlændingeminister Inger Støjberg (V), der mener, at systemet fungerer.

»Udlændingestyrelsen gør en stor indsats for at afsløre dem, der snyder, og er samtidig i gang med at se på, om dette kan ske endnu hurtigere,« siger hun.

Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, genkender ikke billedet af, at det er bevidst snyd.

»Der er mange af disse unge, der ikke præcist ved, hvor gamle de selv er, fordi det ikke er noget, som man registrerer i deres hjemlande på samme måde som i Danmark,« siger Eva Singer, der desuden peger på, at der er en vis usikkerhed forbundet med aldersundersøgelserne.

Samme pointe har Jytte Lindgård, formand for landets udlændingeretsadvokater:

»Vi synes ikke altid, at den usikkerhed kommer den unge til gode.«

Årsagen til det stigende antal alderstest skal ifølge styrelsen findes i, at gruppen af uledsagede mindreårige er blevet større, og at flere – ikke mindst nordafrikanere – ankommer uden id-papirer, der kan fastslå deres alder.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her