Dansk retssag kan være på vej i moderne tids største lægemiddelskandale

Svensk støtte vil forsøge at bane vejen for en officiel undskyldning og erstatning til de sidste overlevende danske thalidomidskadede.

Artiklens øverste billede

Fosterskader forårsaget af gravides brug af medikamenter med thalidomid i perioden 1957-1962 er blevet kaldt moderne tids største lægemiddelskandale. Det anslås, at 10.000 børn blev født med svære fosterskader på grund af det kemiske stof, thalidomid, fra det vesttyske lægemiddelfirma Chemie Grünenthal.

Med den svenske støtte kan vi komme videre med vores sag imod den danske stat og forhåbentligt få sat vores eget punktum for den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid.

Lars Reiter, , overlæge og næstformand for de danske thalidomidskadede

Nu vil de seks tilbageværende, anerkendte, danske thalidomidskadede, efter britisk- og svensk forbillede, have en officiel dansk undskyldning og erstatning. Danmark har aldrig erkendt et medansvar eller udbetalt kompensation til danske thalidomidskadede, på trods af at man bevidst ikke advarede befolkningen, da det blev kendt, at thalidomid potentielt kunne udgøre en fare for gravide.

Sundheds- og ældreministeriet afviste i januar de danske thalidomidskadedes forespørgsel om erstatning og en officielt undskyldning med et skriftlig svar, hvor de bl.a. henviste til:

»På det tidspunkt hvor thalidomid blev anvendt af gravide, fandtes der ingen særskilt lovgivning om erstatning for lægemiddelskader.«

Penge fra Sverige

Björn Håkansson, formand for de svenske thalidomidskadede, er meget oprevet over situationen i Danmark, som han beskriver som helt absurd. Foreningen, som bl.a. er støttet af den svenske stat med et årligt millionbeløb, har afsat en større pengesum, som den danske thalidomid-forening kan føre deres sag for i Danmark.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra tidligere sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), som indtil mandagens nye regeringsdannelse var den ansvarlige minister på sundhedsområdet, og hendes afløser, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), men de ønsker ikke at stille op til interview.

Vi ville især gerne have spurgt, om Danmark ikke har et moralsk medansvar for thalidomidskandalen.

Sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), undrer sig meget over måden daværende sundheds- og ældreminister afviste de danske thalidomidskadedes forespørgsel om erstatning.

»Jeg synes, at deres (de danske thalidomidskadedes, red.) henvendelse er utrolig saglig og utrolig åben, men jeg synes, at svaret der er givet til dem, et skriftlig svar på den måde, det undrer jeg mig over, at det er det vi gør i Danmark i 2016,« siger han.

Mortensen ville ikke garantere en undskyldning eller erstatning, såfremt Socialdemokratiet havde haft regeringsmagten, men påpeger i stedet:

»Jeg vil i hvert fald tage en snak med dem (de thalidomidskadede, red).«

Undskyldninger

Advokat og tidligere folketingsmedlem for Venstre og De Radikale Bjørn Elmquist er ikke overrasket over, at man i thalidomidsagen ikke vil undskylde officielt. Bjørn Elmquist fører selv sager, hvor han forsøger at få staten til anerkende et medansvar for misgerninger begået i 1960’erne, og han har erfaret, at det eneste sted, man kan finde undskyldninger, er blandt oppositionen.

»Når man sidder i opposition, så synes man, at der skal siges undskyld og måske også gives erstatning. Og når man så har socialministerposten, så er holdningen, at sagerne er forældet. Det har været gældende både i blå- og rød blok.«

Overlæge og næstformand for de danske thalidomidskadede Lars Reiter er meget glad for den svenske støtte og de muligheder, den giver. Reiter har igennem et helt liv kæmpet med medførte lammelser af ansigts- og øjenmuskler samt mangelfuld udvikling af det ydre øre og hørenedsættelse.

”De overvejede at cutte fødderne af mig”

»Med den svenske støtte kan vi komme videre med vores sag imod den danske stat og forhåbentligt få sat vores eget punktum for den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.