Annonce
Indland

Dansk retssag kan være på vej i moderne tids største lægemiddelskandale

Svensk støtte vil forsøge at bane vejen for en officiel undskyldning og erstatning til de sidste overlevende danske thalidomidskadede.

Fosterskader forårsaget af gravides brug af medikamenter med thalidomid i perioden 1957-1962 er blevet kaldt moderne tids største lægemiddelskandale. Det anslås, at 10.000 børn blev født med svære fosterskader på grund af det kemiske stof, thalidomid, fra det vesttyske lægemiddelfirma Chemie Grünenthal.

Med den svenske støtte kan vi komme videre med vores sag imod den danske stat og forhåbentligt få sat vores eget punktum for den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid.
Lars Reiter, , overlæge og næstformand for de danske thalidomidskadede

Nu vil de seks tilbageværende, anerkendte, danske thalidomidskadede, efter britisk- og svensk forbillede, have en officiel dansk undskyldning og erstatning. Danmark har aldrig erkendt et medansvar eller udbetalt kompensation til danske thalidomidskadede, på trods af at man bevidst ikke advarede befolkningen, da det blev kendt, at thalidomid potentielt kunne udgøre en fare for gravide.

Sundheds- og ældreministeriet afviste i januar de danske thalidomidskadedes forespørgsel om erstatning og en officielt undskyldning med et skriftlig svar, hvor de bl.a. henviste til:

»På det tidspunkt hvor thalidomid blev anvendt af gravide, fandtes der ingen særskilt lovgivning om erstatning for lægemiddelskader.«

Penge fra Sverige

Björn Håkansson, formand for de svenske thalidomidskadede, er meget oprevet over situationen i Danmark, som han beskriver som helt absurd. Foreningen, som bl.a. er støttet af den svenske stat med et årligt millionbeløb, har afsat en større pengesum, som den danske thalidomid-forening kan føre deres sag for i Danmark.

Lægemiddel

Thalidomid

  • I oktober 1957 lancerede et mindre vesttysk lægemiddelfirma, Chemie Grünenthal, et nyt middel, Contergan, der bl.a. indeholdt et helt nyt kemisk stof ved navn thalidomid.
  • Ved at sammensætte thalidomid med smertestillende og febernedsættende stoffer solgte Chemie Grünenthal en lang række præparater med forskellige navne. .
  • Produkter med thalidomid blev anbefalet som behandling mod bl.a. forkølelse, hoste og kvalme.
  • Præparater med thalidomid var ikke receptpligtige i Vesttyskland og blev markedsført som ugiftige og uskadelige. I dets egenskab af at være kvalmenedsættende brugte mange gravide præparaterne under deres graviditet.
  • I 1958 udbredtes stoffet internationalt. Medikamentet kom til Danmark i juni 1959 via det svenske firma Astra og var receptpligtigt.
  • Det anslås, at der i 40 lande mellem 1958-62 blev født 10.000 børn med misdannelser forårsaget af thalidomid.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra tidligere sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), som indtil mandagens nye regeringsdannelse var den ansvarlige minister på sundhedsområdet, og hendes afløser, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), men de ønsker ikke at stille op til interview.

Vi ville især gerne have spurgt, om Danmark ikke har et moralsk medansvar for thalidomidskandalen.

Sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), undrer sig meget over måden daværende sundheds- og ældreminister afviste de danske thalidomidskadedes forespørgsel om erstatning.

»Jeg synes, at deres (de danske thalidomidskadedes, red.) henvendelse er utrolig saglig og utrolig åben, men jeg synes, at svaret der er givet til dem, et skriftlig svar på den måde, det undrer jeg mig over, at det er det vi gør i Danmark i 2016,« siger han.

Mortensen ville ikke garantere en undskyldning eller erstatning, såfremt Socialdemokratiet havde haft regeringsmagten, men påpeger i stedet:

»Jeg vil i hvert fald tage en snak med dem (de thalidomidskadede, red).«

Undskyldninger

Advokat og tidligere folketingsmedlem for Venstre og De Radikale Bjørn Elmquist er ikke overrasket over, at man i thalidomidsagen ikke vil undskylde officielt. Bjørn Elmquist fører selv sager, hvor han forsøger at få staten til anerkende et medansvar for misgerninger begået i 1960’erne, og han har erfaret, at det eneste sted, man kan finde undskyldninger, er blandt oppositionen.

»Når man sidder i opposition, så synes man, at der skal siges undskyld og måske også gives erstatning. Og når man så har socialministerposten, så er holdningen, at sagerne er forældet. Det har været gældende både i blå- og rød blok.«

Overlæge og næstformand for de danske thalidomidskadede Lars Reiter er meget glad for den svenske støtte og de muligheder, den giver. Reiter har igennem et helt liv kæmpet med medførte lammelser af ansigts- og øjenmuskler samt mangelfuld udvikling af det ydre øre og hørenedsættelse.

»Med den svenske støtte kan vi komme videre med vores sag imod den danske stat og forhåbentligt få sat vores eget punktum for den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her