Annonce
Indland

"Mit handicap er et resultat af den danske stats fortielse"

Anette Jørgensens mor havde indtaget et medikament under graviditeten, hun ikke skulle have taget. Et stof, der skulle have været forbudt.

Et liv med thalidomid
En ny mini-serie på tre afsnit, som sætter fokus på den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid. Thalidomidskandalen piner stadigvæk seks danske ofre her 55 år efter den ramte Europa. Stoffet thalidomid, mirakelmidlet fra Vesttyskland, blev lanceret som et all-round vidundermiddel, som kunne kurere alt fra hovedpine til morgenkvalme. Stoffet havde bare lige den alvorlige hage, at hvis kvinder tog det i graviditeten, kunne det forårsage alvorlige misdannelser på fostre. De danske ofre har måttet indgå forlig med de lægemiddelfirmaer, som solgte præparater med thalidomid til deres forældre, for at modtage kompensation. Til gengæld for forliget fraskrev lægemiddelfirmaerne sig skylden for de mange misdannelser, som det kemiske stof thalidomid havde forårsaget.

Se tredje og sidste afsnit af ”Et liv med thalidomid” om sagen imod staten.   

Anette Jørgensen og fem andre danske thalidomidskadede har aldrig modtaget kompensation eller en undskyldning fra den danske stat for dens håndtering af Thalidomid-katastrofen.

Det på trods af at staten bevidst ikke oplyste om den mulige fare ved thalidomid til den brede befolkning, angiveligt af frygt for panik.

Andre lande som f. eks. England, Sverige og Tyskland har i de senere år enten undskyldt, udbetalt kompensation eller begge dele til deres statsborgere, som er blevet skadet med Thalidomid.

I de to første afsnit af ”Et liv med Thalidomid” har Jyllands-Posten fortalt historien thalidomid-katastrofen set gennem Anette Jørgensens øjne.

Hun er vokset op på institutioner med misbrug til følge, med et sundhedssystem som har forsøgt at ”normalisere” hende igennem hårde operationer og med et land som den dag i dag ikke vil erkende et medansvar for thalidomid-ulykkerne.

Se første afsnit af ”Et liv med thalidomid” hvor Anette Jørgensen fortæller,  hvordan at thalidomid kostede forholdet til hendes forældre i videoen nedenfor.

Se andet indslag af ”Et liv med thalidomid” om Anettes opvækst på institutioner med i videoen nedenfor.

Tredje og sidste afsnit af ”Et liv med thalidomid” handler om de overlevende thalidomidskadedes sag mod den danske stat, som ved hjælp af svenske penge nu kan føre en retssag mod den danske stat.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her