*

Indland

Bederum på lærer- og pædagoguddannelse skaber splid

Ledelsen skal tage stilling til materiale fra Hizb ut-Tahrir om strid om, hvem der har ret til at bruge bede- og refleksionsrum.

Carlsberg Station med Professionshøjskolen UCC i baggrunden. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Den funklende nye professionshøjskole UCC, Campus Carlsberg, med 10.000 studerende i København er blevet scene for et nyt afsnit i debatten om bederum i offentlige institutioner.

Centrum for striden er lokale W1-03 i den gigantiske bygning. Til venstre for døren står der øverst »bederum« og under det »refleksionsrum«. Inden for er der to massagestole og flere bedetæpper.

Bede- og refleksionsrummet på UCC, Campus Carlsberg, i København. Foto: privat

Politiet kritiseres for nyt bederum

En studerende har klaget til ledelsen over, at muslimske medstuderende angiveligt forlanger, at ikke-muslimer forlader rummet, når de skal bede.

Desuden er der fundet skriftligt materiale fra den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir i lokalet.

Rektor Laust Joen Jakobsen har sat sagen på et ledelsesmøde tirsdag. Han pointerer, at lokalet er for alle, som har behov for lidt tid til ro og eftertanke. Der er ikke blevet lavet retningslinjer for brugen af rummet, men det vil man nu overveje at gøre.

»Det er klart, at hvis rummet skaber konflikt i forhold til, hvem der har ret til at være der, er vi nødt til at gøre det tydeligt, at det ikke er en service for en bestemt gruppe eller en bestemt religion. Det er også derfor, der står massagestole derinde. Alle skal kunne gå derind og sige, at jeg vil lige sidde her i 10 minutter og lytte til noget musik,« siger han.

Han mener ikke, at lokalet kan karakteriseres som et bederum, da den overordnede funktion er refleksion.

Men der må være en grund til, at I har skrevet bederum?

»Ja, det er for at anvise et sted, hvor man kan bede, hvis man ønsker at gøre det i fred og ro. Det, synes vi, er meget fornuftigt, men det er ikke sådan, at det, at man vil ind at bede, overruler andre måder at bruge rummet på,« siger Laust Joen Jakobsen.

Ret til at være der

Bøn og uddannelse

Professionshøjskoler

  • Der findes syv professionshøjskoler i Danmark. Her uddannes bl.a. landets kommende lærere, pædagoger og sygeplejersker.

  • UCC, Campus Carlsberg, slog dørene op den 5. september i år og samlede 10.000 studerende, der tidligere var spredt ud over forskellige adresser i hovedstaden.

  • Den københavnske professionshøjskole har indrettet et bede- og refleksionsrum. Det har tidligere vakt opsigt, da Østjyllands Politi gjorde det samme i 2014. Københavns Universitet har også et bederum.

Rektoren vil nu overveje, om ordet »bederum« skal slettes. Desuden er man ved at gennemgå materialet fra Hizb ut-Tahrir for at se, om det kan tillades på skolen.

De studerende på UCC uddanner sig bl.a. til lærere, pædagoger og sygeplejersker, og det var den lærerstuderende David Heval, der klagede til ledelsen. Han fortæller, at han flere gange har siddet og slappet af i en massagestol, da en gruppe muslimske piger ville bede. Da han ikke fulgte deres opfordring til at forlade lokalet, gav de ifølge ham udtryk for, at han var respektløs og provokerende.

»Andre var så konfliktsky, at de bare gik, men for mig er det et grundlæggende princip, at en skole er et religionsneutralt sted, og at jeg har lige så meget ret til at være der, som de har,« siger David Heval, der mener, at det var en fejl af skolens ledelse overhovedet at indrette et bederum.

»Lærerfaget er et ædelt hverv, hvor vi skal ud at lære børnene sekulære, demokratiske værdier og medborgerskab. Med en mentalitet, hvor man under sin uddannelse kræver religiøs særstilling og forulemper medstuderende, der ikke imødekommer ens krav, da bliver man bekymret for, hvilke mennesker der skal undervise vores børn,« siger han.

Bederum i folkeskolen?

Inaluk Pedersen, formand for studenterrådet på UCC Carlsberg, kalder det problematisk, hvis nogen føler sig uvelkomne i lokalet, men hun synes grundlæggende, at det er en god idé med et bede- og refleksionsrum.

»Man tilbringer mange af sine vågne timer her på uddannelsesinstitutionen, og hvis der ikke er mulighed for at udøve sin religion, udelukker man en masse mennesker,« siger hun.

Laust Joen Jakobsen, rektor for Professionshøjskolen UCC.

Rektor Laust Joen Jakobsen finder det også naturligt, at studerende har mulighed for at bede i løbet af dagen.

Risikerer du ikke at uddanne lærere, der kommer ud i folkeskolen med den indstilling, at religiøs praksis er en naturlig del af hverdagen, og at man derfor også skal have refleksions- og bederum til eleverne i folkeskolen?

»Så må man jo tage stilling til det i den kommune og på den skole, om det var noget, man kunne forestille sig, men det er det formentlig ikke, det har jeg svært ved at forestille mig. Dette er en voksensfære, det andet er en børnesfære. Jeg har svært ved at se, at det er odiøst at tænke i refleksion på en uddannelsesinstitution,« siger rektoren.

Bederum til ansatte er et særsyn

UCC er ikke den eneste professionshøjskole med et bederum. VIA University College med otte uddannelsessteder i Midtjylland oplyser, at der er et bederum på campus i Horsens.

Det er en lokal beslutning, om man vil have det eller ej, fortæller prorektor Peter Friese.

»Vores tilgang er, at vi tager det stille og roligt. Byer er forskellige, og studerende er forskellige. Vi er ikke religionsforskrækkede og låner lokaler ud til studerende. Hvis de starter med en bøn, er det fint med os,« siger han.

University College Lillebælt, der bl.a. dækker Odense, har ikke bederum på nogle af sine uddannelsessteder.Til gengæld kan alle studerende booke grupperum, og ledelsen har ikke noget problem med, hvis de bliver brugt til at bede i, fortæller vicedirektør Ulla Refstrup Mulbjerg.

»Nogle religioner fletter sig ind i dagliglivet, og det er vanskeligt at passe studiet, hvis der ikke er mulighed for at bede,« siger vicedirektøren.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her