*

Indland

Trods krig og flygtningelejre: Flygtningebørn har kun halvt så mange kontakter med psykiatrien som danske børn

Ifølge forskerne skyldes det ikke, at de er mindre psykisk belastede end danske børn, men formentlig at de får for lidt hjælp.

Mange af dem kommer fra krigszoner, flygtningelejre eller asyllejre, og mange har oplevet vold, forfølgelse, sult, tab, adskillelse og andre begivenheder, som kan føre til psykisk mistrivsel og traumer. Alligevel har flygtningebørn i Danmark kun halvt så mange kontakter til det psykiatriske sundhedsvæsen som danske børn.

Vores hypotese var derfor, at flygtningebørn modtog mere behandling end danskfødte børn. Vi blev derfor meget overraskede over, at det forholder sig omvendt.
Amina Barghadouch, ph.d.-studerende og hovedforfatter bag studiet

Det viser en stor undersøgelse, som en forskergruppe ved Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet har gennemført.

Forskerne har via Landspatientregistret bl.a. undersøgt, hvor mange indlæggelser på psykiatrisk hospital og hvor mange psykiaterkonsultationer en gruppe på 24.427 flygtningebørn, der har fået dansk opholdstilladelse mellem 1993 og 2010, har haft. Derefter har de sammenlignet tallene med en gruppe på i alt 146.562 danskfødte børn med danskfødte forældre.

Det viser sig, at 3,5 pct. af flygtningebørnene har været i kontakt med psykiatrien i perioden 1993-2012, mens det gælder for 7,7 pct. af de danske børn. I følge forskerne skyldes resultatet ikke, at flygtningebørnene er mindre syge end danske børn.

»Alle undersøgelser peger på, at flygtningebørn har flere symptomer på psykiske lidelser. Vores hypotese var derfor, at flygtningebørn modtog mere behandling end danskfødte børn. Vi blev derfor meget overraskede over, at det forholder sig omvendt«, siger ph.d.-studerende og hovedforfatter bag studiet Amina Barghadouch.

Ifølge hende skyldes forskellen nok snarere, at flygtningebørn ikke får den fornødne hjælp. Lærere, pædagoger og læger er ikke opsøgende nok over for flygtningebørnene, påpeger Amina Barghadouch.

Mærket af flugten

»Det er i sig selv en kæmpe barriere, som bliver forstærket af, at barnets forældre jo også er flygtninge, som selv er mærket af flugten og måske selv har psykiske problemer, så de hverken har overskud til at se deres børns symptomer, eller kan gennemskue det danske sundhedssystem,« siger hun.

Tallene overrasker også Finn Breinholt Larsen, seniorforsker ved Defactum, en enhed under Region Midtjylland, som bl.a. gennemfører omfattende folkesundhedsundersøgelser. Blandt borgere med anden etnisk herkomst end dansk er forekomsten af psykiske lidelser større end i den danske befolkning, viser Defactums senest offentliggjorte undersøgelse.

»Vi kan se i vores tal, at de generelt lever under meget mere belastede livsomstændigheder,« siger Finn Breinholt Larsen, som vurderer, at flygtningebørnenes sparsomme kontakt til psykiatrien skyldes andet end et godt helbred.

Traumer og tortur: Danmark huser tusindvis af psykisk syge flygtninge og asylansøgere

»Jeg kan forestille mig, at en del har behov for hjælp, men ikke får den. Umiddelbart vil derimod jeg forvente, at der er et højere behov for hjælp fra psykiatrien, fordi de har meget i bagagen,« siger han.

For at imødegå problemet er det vigtigt at informere flygtninge om mulighederne for at få hjælp i det danske sundhedsvæsen, siger Finn Breinholt. Derudover påpeger han, at psykisk sygdom i nogle kulturer er ganske tabubelagt – at psykiske smerter for nogle i stedet manifesterer sig i fysisk form i stedet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her