Mandeforsker: Der mangler tilbud til unge fædre

Der mangler tilbud til unge mænd, som bliver far i en ung alder, mener forsker bag ny bog. Flere eksperter er enige.

Artiklens øverste billede
»Jeg har følt, at der var mange tilbud og information til mødrene, men ikke til fædrene,« siger Jens Boye Dahl-Nielsen, der er far til den to-årige Mille. Foto: Stine Bidstrup

Hvordan bader man en baby, hvad gør man med søvnrytmer, hvordan er man en god far? Det er nogle af de spørgsmål, der dukker op blandt de 3.000 unge mænd under 25 år, der hvert år bliver far. Men de mangler et sted at gå hen med deres usikkerhed.

Der er ingen tvivl om, at unge fædre er en overset gruppe.

Kenneth Reinicke, mandeforsker på RUC og forfatter til bogen ”De unge fædre”

Sådan lyder en af konklusionerne i den nye bog, ”De unge fædre”, hvor mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet har lavet den første egentlige undersøgelse af unge fædre i Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at unge fædre er en overset gruppe,« siger han.

I de seneste år har der været stort fokus på de unge mødre og på at forebygge meget tidlige graviditeter, mens fædrene ifølge forskeren ofte er overladt til sig selv.

»I de kommunale tilbud bliver fædrene ofte ikke tænkt ind. Det er ikke ond vilje, men der er så meget fokus på at få den unge mor på ret køl,« siger Kenneth Reinicke.

Svært at få fat i fædrene

Chefpsykolog og fædreforsker Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet er enig i, at gruppen af unge fædre bliver overset. Ligesom der findes mødregrupper til de unge mødre, skal der oprettes noget tilsvarende, som er relevant for de unge fædre, mener han.

»Der mangler i allerhøjeste grad tilbud til de unge fædre,« siger han.

Også Susanne Hede, der har været sundhedsplejerske i 22 år og er tidligere mangeårig formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, vurderer, at indsatsen halter.

»Det lykkes nogle få steder, men der er vældig meget plads til forbedring,« siger hun.

Især i de tilfælde, hvor den unge far bliver ufrivilligt far, eller hvor parret går fra hinanden, kan det være svært at fastholde faren, forklarer hun.

»Det generelle billede er, at fædrene ret hurtigt forsvinder ud af den unge mors liv, og så får de ikke den samme service fra sundhedsplejen, som de ellers ville få.«

De fleste unge mødre får igennem Mødrehjælpen tilbud om gruppeforløb, som starter allerede i graviditeten. Mødrehjælpen er også en del af projektet ”Familiens Hus”, som er et tilbud til mødre og fædre under 30 år, der findes i flere kommuner. I ”Familiens Hus” i Høje Taastrup mener socialrådgiver Marie Schack Sørensen, at der allerede findes gode tilbud til de unge fædre – men de mangler at blive udbredt.

»Min oplevelse er ikke, at indsatsen er mangelfuld, men far skal vide, at tilbuddene er der,« siger hun.

Ønsker om fædregrupper

Når de unge fædre kan være svære at rekruttere, skyldes det ifølge Kenneth Reicnicke, at tilbuddene ikke i tilstrækkelig grad er tilrettelagt efter deres behov. Derfor er der brug for tiltag, som er »meget konkrete«, fremgår det af bogen ”De Unge Fædre.”

Af den gruppe af unge fædre, som Jyllands-Posten har talt med, er ønsket først og fremmest at mødes med andre, som er i samme situation.

»Det kunne være rart, hvis der var noget til fædrene, ligesom der er mødregrupper,« lyder det eksempelvis fra Jens Boye Dahl-Nielsen, der blev far som 20-årig.

Han bor med sin kæreste og datter i Albertslund og har haft oplevelsen af, at de fleste tilbud var målrettet mor og barn.

»Men ligesom moren har spørgsmål, så har faren det jo også.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.