Op mod 1.200 somaliere kan miste tilladelse til at bo i Danmark

Udlændingestyrelsen undersøger om et stort antal somaliske flygtninge skal miste deres opholdstilladelse i Danmark. Dansk Flygtningehjælp advarer mod af sende folk retur.

Artiklens øverste billede
I juni sprængte en bombe ved Ambassador Hotel i Somalias hovedstad Mogadishu. Efterfølgende stormede den militante ekstremistgruppe al-Shabaab hotellet, som ofte benyttes af regerings- og forretningsfolk. Gruppen tog både gidsler og dræbte flere personer. Foto: AP/Farah Abdi Warsameh

Mens Udenrigsministeriet beskriver situationen i Somalias hovedstad Mogadishu som direkte »krigslignende«, går Udlændingestyrelsen nu i gang med at undersøge ca. 1.200 asylsager vedrørende flygtninge fra Somalia med henblik på at vurdere, om deres opholdstilladelse skal inddrages.

Baggrunden er, at klageinstansen Flygtningenævnet torsdag og fredag har stadfæstet fem principielle afgørelser fra Udlændingestyrelsen om ikke at forlænge opholdstilladelserne til fem flygtninge fra Somalia.

»Erfaringen viser, at det kan gå meget op og ned. Positive forandringer kan være af meget midlertidig karakter,« siger hun.

Eva Singer, asylchef, Dansk Flygtningehjælp

Det har nu ændret sig.

Også i Flygtningenævnet mener et flertal nu, at forholdene i dele af Somalia er stabiliseret så relativt meget, at flygtningene ikke længere bør have asyl i Danmark alene fordi, at de kommer fra de bestemte områder. Det vil altså ikke længere være i strid med menneskerettighederne at sende dem tilbage, lyder vurderingen.

Den positive udvikling i Somalia skyldes primært, at den militante terrorgruppe al-Shabaab er blevet drevet ud af hovedstaden Mogadishu, men det betyder dog ikke, at der er fredeligt. Flygtningenævnet betegner stadig situationen som alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig.

Ikke desto mindre går Udlændingestyrelsen nu går i gang med at undersøge flere end tusinde somaliske asylsager med henblik på mulig hjemsendelse.

»Vi har et stort antal sager – i omegnen af 1.200 – hvor problemstillingen kan være aktuel, men vi kan først sige noget mere kvalificeret, når vi har screenet dem,« siger vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Anders Dorph, på styrelsens hjemmeside.

Screeningen skal vise, i hvor mange sager der skal indledes en såkaldt inddragelsessag, men den vil ikke kunne vise, hvor mange af sagerne, der vil ende med koste opholdstilladelsen.

»Det vil afhænge af oplysningerne i de konkrete sager. Inden der eventuelt træffes afgørelse om inddragelse, vil de berørte personer blive hørt, så det sikres, at afgørelsen hviler på et solidt grundlag,« oplyser Anders Dorph.

Den nye vurdering af sikkerhedssituationen i Mogadishu står umiddelbart i kontrast til Udenrigsministeriets syn på Somalia.

Ud over at fraråde alle rejser til Somalia på grund af en »meget stor risiko for terrorangreb« peger Udenrigsministeriet på en »krigslignende tilstand« i og omkring Mogadishu, i dele af det sydlige og centrale Somalia og i dele af Puntland-regionen på spidsen af Afrikas Horn. Ministeriet oplyser dog også, at der er stor forskel på sikkerhedssituationen i de forskellige dele af Somalia.

Det krigshærgede og fattige land på Afrikas Horn betegnes ofte som en af verdens mest fejlslagne stater. Langvarige kampe mellem regeringsstyrker og forskellige oprørsgrupper herunder al-Shabaab har drevet tusinder på flugt og kostet utallige menneskeliv.

Over 20 procent af Somalias befolkning er på flugt, og ifølge det årlige Global Peace Index for 2016 er Somalia et af verdens absolut farligste lande at opholde sig i kun overgået af Afghanistan, Irak, Sydsudan og Syrien.

Krigere fra den militante islamistiske gruppe al-Shabaab marcherer med våben i udkanten af Mogadishu i 2011. Samme år blev terrorgruppen officielt drevet ud af den somaliske hovedstad. Arkivfoto: Mohamed Sheikh Nor

Al-Shabaab blev officielt drevet ud af Mogadishu i efteråret 2011, men fortsætter med at angribe i både Somalia og nabolandet Kenya.

Eksempelvis blev mindst 13 mennesker dræbt i juli, da to selvmordsbombere angreb de fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Unions base i Mogadishu og samtidig ramte FN's mineryddere. Senere samme måned blev yderligere syv dræbt, da en selvmordsbomber angreb kriminalpolitiets hovedkvarter i Mogadishu.

I Dansk Flygtningehjælp er asylchef Eva Singer derfor bekymret for, at situationen i Mogadishu hurtigt kan forværres igen, så det ikke vil være forsvarligt at tvinge folk tilbage.

»Erfaringen viser, at det kan gå meget op og ned. Positive forandringer kan være af meget midlertidig karakter,« siger hun.

Udlændingeminister Inger Støjberg siger i en pressemeddelelse, at hun vil følge Udlændingestyrelsens gennemgang af de ca. 1.200 somaliske asylsager med stor interesse:

»Hvis man ikke længere har behov for beskyttelse, skal man ikke fortsat have asyl i Danmark. Så jeg er selvfølgelig glad for de afgørelser, som Flygtningenævnet har truffet i disse fem sager,« siger hun.

Sidste år søgte 257 somaliere asyl i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.