Skåååål – unge på gymnasierne opfordres til at drikke sig i hegnet

Gymnasieelever lokkes til fester med løfter om massiv druk.

Artiklens øverste billede

Fed, federe, fuldest.

Skal man begå sig socialt og blive et hit som gymnasieelev, så er det med at bunde flasker og glas i massevis og blive så fuld, at man segner. Eller brækker sig.

Den våde vejviser til succes på gymnasierne læser organisationen Alkohol & Samfund ud af de mange opslag og invitationer til gymnasiefester og caféaftener på de sociale medier, som indgår i en undersøgelse af festkulturen på gymnasierne.

»Det er helt tydeligt, at det handler om at drikke så meget som muligt og drikke sig i hegnet. Det er det, vi med et lidt teknisk udtryk kalder fuldskabsorienteret forbrug af alkohol, når man lokker med 10-turskort til baren, billig sprut, masser af lege, hvor gevinsten er alkohol, og pointerer, at det er sejt at drikke,« siger direktør Peter Konow fra Alkohol og Samfund.

Han medgiver, at fest og gang i den er - og altid har været - en del af det sociale liv på gymnasierne.

»Ja, der blev også drukket tidligere, men det er ikke nogen undskyldning, for i dag er vi blevet klogere. Vi ved fra forskningen, at hele livets drikkevaner grundlægges i de unge år, og derfor er det problematisk, at det gøres legitimt og mere end acceptabelt at drikke sig fra sans og samling. Der var også engang, hvor vi kørte uden sikkerhedssele og røg med børn på skødet, men den kultur er ændret på baggrund af mere viden om konsekvenserne,« siger han.

Rektor bør tage magten

Gennemgang af de mange opslag og invitationer – typisk fra gymnasiets festudvalg – på 97 af de 168 gymnasier landet over har også fokus på, om markedsføringsloven er overholdt. Her er konklusionen, at fordi fester og caféaftener er kategoriseret som private og lukkede arrangementer, er der ikke tale om lovbrud.

»Men vi ser gerne markedsføringsloven strammet, så gymnasier ligesom virksomheder blev omfattet, og det ville også være hjælpsomt, hvis reglerne om markedsføring af alkohol på nettet blev strammet kraftigt op. Det kunne sætte en stopper for, at man lokker gymnasielever til drukfester,« siger Peter Konow, der også konkret appellerer til landets gymnasierektorer:

»Rektor bør tage magten tilbage og være den autoritet, som udstikker rammerne for alkohol. Det er nok illusorisk at forestille sig at forbyde alkohol, men med nogle husregler kan drukken begrænses,« siger han.

Husreglerne kan indeholde en sikkerhed for, at der ikke udskænkes alkohol til unge under 18 år, men samtidig også begrænse drikkeudbuddet, så der kun kan købes øl og vin – ikke spiritus. Samtidig ser Peter Konow også gerne regler om, at eleverne kun kan købe en enkelt genstand ad gangen – og f.eks. højst fem i løbet af en aften.

Forfejlet kritik

Hus forbi, lyder kommentaren fra Anne-Birgitte Rasmussen, formand for landets gymnasierektorer.

»Det er en forfejlet kritik, at vi som ledelser ikke har været i gang med at reducere alkohol på gymnasierne de sidste 10-20 år. Tidligere var der alkohol ved fødselsdag, på studieture, idrætsdage og den slags, og det er fuldstændig væk. Alt, hvad der relaterer sig til undervisning, er alkoholfrit, og dermed er vi nået et godt stykke ad vejen til en bedre drikkekultur,« siger hun og advarer mod at tage ordlyden af invitationerne alt for seriøst.

»Det er en særlig sprogbrug, som ikke nødvendigvis dækker over, hvordan festerne foregår. I hvert fald er jeg betænkelig ved at lægge alt for mange forbud ind over festerne, fordi vi dermed risikerer at skubbe dem ud af gymnasierne. Så opstår der nogle druklommer, som det vi så i Dyrehaven, og her er der slet ingen kontrol med sagerne,« siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Elevernes talsmand er lidt på samme linje og mener ikke, at man skal pege gymnasiefesterne ud som det største misbrugsproblem i Danmark.

»Langt de fleste gymnasiefester handler om at hygge sig og ikke at drikke, til man brækker sig. Hvis man skal ændre samfundets alkoholvaner, skal det være en debat, der i lige så høj grad foregår hjemme ved køkkenbordet eller generelt. Det er ikke en løsning at lægge stramme begrænsninger på gymnasiefesterne, for så flytter festen bare et andet sted hen,« siger Martin Thing, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Mister kontrollen

I Sundhedsstyrelsen vurderer chefkonsulent Kit Broholm – med beklagelse – at analysen »formentlig giver et temmelig retvisende billede af, hvordan festudvalgene fungerer, og hvordan festkulturen udfolder sig på gymnasierne.«

»Det ser ikke ud til, at gymnasierne påtager sig et ansvar for at sikre, at massiv druk ikke bliver omdrejningspunktet for festerne. Dermed bliver festerne ikke et socialt tilbud til alle. I stedet får de allermest druk- og festorienterede elever lov til at lægge linjen, og det er meget problematisk, fordi det lægger et drikkepres på de øvrige,« siger hun og henviser til, at netop massiv druk er den mest usunde måde at drikke på overhovedet.

»Når unge drikker så meget, at de mister kontrollen, får det de alvorligste konsekvenser – lige fra uønsket sex til ulykker så alvorlige, at man risikerer livet,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.